Túrókrémes torta gyömbéres szőlőraguval recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A ropogós tésztához:
- 8 db réteslap
- 5 dkg vaj
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
A túrókrémhez:
- 25 dkg túró
- 4 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1,5 dl tej (2,8 %-os)
- 3,5 dl habtejszín (v. Hulala)
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 10 g porzselatin
- 0,5 dl víz
- 4 dkg étkezési keményítő
- 1 citrom reszelt héja
Gyömbéres szőlőraguhoz:
- 1-2 fürt szőlő
- 2 ek méz
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tk frissen reszelt gyömbér
- 1 dl édes fehérbor
- 1/2 citrom leve
- 1 tk étkezési keményítő + pici víz
Elkészítése:
Két réteslapot helyezzünk egymásra, majd tegyük rá egy sütőpapírra. Ezután kenjük le először olvasztott vajjal, majd az előzőleg villával kissé felvert egész tojással.
lekent tésztára ezután helyezzünk rá szintén két réteslapot, majd tegyünk rá egy 26 cm-es tortaformát, és éles késsel vágjuk körbe.
Ezután tenyérrel kicsit nyomkodjuk le, majd szintén kenjük le olvasztott vajjal, majd egész tojással. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 180 fokon süssük szép pirosra, ropogósra.
Ezután vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki egészen. A maradék réteslapokkal is így járjunk el.
A tojássárgákat keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, és egy csipet sóval. A keményítőt keverjük simára egy kevés tejjel.
A maradék tejet keverjük össze 1,5 dl tejszínnel, majd melegítsük forráspontig. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a keményítős keveréket, majd szintén forraljuk fel.
Ezután vegyük le a tűzről és állandó keverés mellett, öntsük a forró tejszínes-tejet a habosra kevert tojássárgához, majd keverjük simára. A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután a zselatint keverjük hozzá a tejszínes-tojássárgás keverékhez, és hűtsük éppen csak langyosra, majd keverjük hozzá a túrót, és a reszelt citromhéjat. Ezután hűtsük ki teljesen.
A maradék habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a túros masszához. Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük bele az egyik tésztalapot. Ezután kanalazzuk rá a habos-túrós krémet, és simítsuk el egyenletesen. Végül helyezzük a krém tetejére a másik tésztalapot, majd helyezzük be legalább 2 órára a hűtőbe, hogy a túrós-krém teljesen megdermedjen.
A szőlőszemeket vágjuk félbe, majd ízlés szerint magozzuk ki. (mivel nekem elég apró szemű volt a szőlő, így nem magoztam ki) Egy serpenyőbe melegítsük habosra a mézet, majd öntsük fel a borral. Ezután adjuk hozzá a reszelt gyömbért, a vaníliás cukrot, a citrom levet, és kevergetve főzzük pár percig, majd szűrjük le.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd adjuk hozzá a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket és pároljuk 1-2 percig. A keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd öntsük hozzá a szőlőhöz. Egy keverőkanállal óvatosan keverjük össze, majd pár pillanat alatt sűrítsük be.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd éles késsel szeleteljük fel. Ezután helyezzük a tortaszeletet tányérra, majd kanalazzuk köré a szőlőragut, és úgy kínáljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »