Tiramisu torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Piskótához:
- 9 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 200 g liszt (ha kakaós piskótát készítünk, akkor 170 g liszt + 30 g kakaó)
- 1 csomag sütőpor
- 100 g cukor
- 1 ek méz
Krémhez:
- 700 ml habtejszín
- 1 kg mascarpone
- 150 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Rétegezéshez:
- 600 g babapiskóta
- kb. 4 személyre lefőzött kávé
- rum aroma
Díszítéshez:
- 4-500 ml tejszín
- kakaópor
Elkészítése:
Piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk, külön tálba tesszük a fehérjét és a sárgáját.
A tojások sárgáját 95 gramm cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a mézet, összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, amikor a hab kb. 80% van kész, beletesszük a kimaradt 50 gramm cukrot, és készre verjük.
Először a sárgája masszát keverjük a habba, de nagyon óvatosan, hogy a hab ne törjön. Azután a sütőporral átszitált lisztet is óvatosan belekeverjük a masszába.
Egy tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, az oldalát kikenjük vajjal. Beleöntjük a masszát, szépen eldolgozzuk a tortaformában, és mehet a 170 fokos sütőbe kb. 35-40 percig (tűpróba). Ha kész a piskóta, borítsuk deszkára a formát, és fejjel lefelé hagyjuk kihűlni a piskótát. Ha kihűlt, vágjuk 3 egyforma részre.
Krém:
Egy tálba tesszük a mascarponét, a cukrot és a vaníliás cukrot. Alaposan összekeverjük. Egy másik tálban a tejszínhabot keményre verjük, majd a kettőt összeforgatjuk, és betesszük a hűtőbe.
Közben lefőzzük a kávét, beleöntjük a rum aromát, és hagyjuk kihűlni.
Összeállítás:
A piskóta alsó részét meglocsoljuk rumos kávéval, erre rákenünk egy réteg mascarponés masszát, a babapiskótákat belemártogatjuk a rumos kávéba, és szépen szorosan egymás mellé helyezzük a tortára. Újból massza, piskóta középső része, massza, babapiskóta, amit szintén beáztattunk, massza, és a tetejére a harmadik piskóta lap. Az egészet szépen bekenjük a maradék krémmel.
A díszítéshez való tejszínt kemény habbá verjük, kakaóval meghintjük a tetejét, és a habbal tovább díszítjük. Hűtőbe tesszük minimum 4-5 óra hosszára, hogy kellően összeálljon.