Szabolcsi almás máktorta recept
                            Hozzávalók (16 szeletes 22 cm átmérőjű tortához):
Tészta:
- 6 db 
 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje - 300 g kristálycukor
 - 200 g darált mák
 - 60 g édes morzsa
 - 100 g hámozott, reszelt alma
 - fél citrom reszelt héja
 
Krém:
- 0,6 l tej
 - 130 g cukor
 - 70 g étkezési keményítő (liszt is jó)
 - 6 db 
 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája - 1 cs vaníliás cukor
 - 2,5 dl tejszínhab
 
Almatöltelék:
- 0,5 kg hámozott, reszelt alma
 - 50 g vaj vagy olaj
 - 50 g cukor
 - 1 kávéskanál őrölt fahéj
 - fél citrom
 
Elkészítése:
Tészta:
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett tortaformában 6 db tortalapot sütünk. 200 fokos sütőben 12- 14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Ezt akár 1-2 nappal előre kisüthetjük.
Krém:
Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős-tojássárgás keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt.
Almatöltelék:
Az almát meghámozzuk, lereszeljük. A cukorral, fél citrom levével, fahéjjal vajon vagy olajon megpároljuk, majd kihűtjük.
Betöltés:
A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük. Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot. Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot. Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is. Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát megkenjük.
Díszítés:
Tetején a közepét kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.
A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk. A kész tortát 16 szeletre osztjuk, szeletenként krémpöttyökkel és a mákos almaszeletekkel díszítjük.
Sztori: Augusztus 20-a hetében nagy reklámja volt az ország tortájának és már akkor eldöntöttem, hogy meg fogom sütni.Először csak a családnak sütöttem meg,nagyon ízlett nekik,hamar elfogyott, most pedig az egyik kolléganőmnek sütöttem meg tortának, kíváncsian várom az ő és a családja véleményét.Remélem ízleni fog nekik.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
				
				Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
				
				Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
				
				Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
				
				12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
				
				Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
				
				12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »

