Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szabolcsi almás máktorta recept

Szabolcsi almás máktorta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók (16 szeletes 22 cm átmérőjű tortához):
    Tészta:

    • 6 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 300 g kristálycukor
    • 200 g darált mák
    • 60 g édes morzsa
    • 100 g hámozott, reszelt alma
    • fél citrom reszelt héja

    Krém:

    • 0,6 l tej
    • 130 g cukor
    • 70 g étkezési keményítő (liszt is jó)
    • 6 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 2,5 dl tejszínhab

    Almatöltelék:

    • 0,5 kg hámozott, reszelt alma
    • 50 g vaj vagy olaj
    • 50 g cukor
    • 1 kávéskanál őrölt fahéj
    • fél citrom

    Elkészítése:
    Tészta:
    A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett tortaformában 6 db tortalapot sütünk. 200 fokos sütőben 12- 14 percig sütjük. Sütés után melegen alávágunk. Ezt akár 1-2 nappal előre kisüthetjük.
    Krém:
    Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A többi tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot felforraljuk, majd a folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős-tojássárgás keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt.
    Almatöltelék:
    Az almát meghámozzuk, lereszeljük. A cukorral, fél citrom levével, fahéjjal vajon vagy olajon megpároljuk, majd kihűtjük.
    Betöltés:
    A betöltéshez hat lap közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
    Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük. Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már almával töltött 2-3. lapot. Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az almával töltött 4.-5. lapot. Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és ráhelyezzük az utolsó lapot is. Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a tetejét és az oldalát megkenjük.
    Díszítés:
    Tetején a közepét kiszúró segítségével mákkal megszórjuk.
    A díszítéshez használt almát meghámozzuk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk. A kész tortát 16 szeletre osztjuk, szeletenként krémpöttyökkel és a mákos almaszeletekkel díszítjük.

    Sztori: Augusztus 20-a hetében nagy reklámja volt az ország tortájának és már akkor eldöntöttem, hogy meg fogom sütni.Először csak a családnak sütöttem meg,nagyon ízlett nekik,hamar elfogyott, most pedig az egyik kolléganőmnek sütöttem meg tortának, kíváncsian várom az ő és a családja véleményét.Remélem ízleni fog nekik.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá