Szabolcsi almás máktorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 22 cm-es formához:
Tésztához:
- 0,5 kg FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje (tojás mérettől függ nálunk 14 db volt)
- 30 dkg cukor
- 20 dkg darált mák
- 6 dkg darált keksz
- 10 dkg reszelt alma
- pici reszelt citromhéj
Krém:
- 6 dl tej
- 15 dkg cukor
- 7 dkg étkezési keményítő
- 3 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 25 dkg tejszínhab
- 2 evőkanál vaníliás cukor
Almatöltelék:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 0,5 dkg fahéj
- 1 citrom leve
- 0,5 kg alma
Elkészítése: A mákot, a darált keksszel, a citromhéjjal és a reszelt almával összekeverjük. A tojásfehérjéből cukorral kemény habot verünk, majd óvatosan hozzákeverjük a mákhoz. Kiolajozott, kilisztezett sütőlemezen 6 dobostora vastagságú lapot sütünk belőle (200 fokos sütőben, 12-14 percig sül) , majd a betöltés előtt tortaformával kiszúrjuk.
Krém elkészítése: Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojások sárgáját. A többi tejet, a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, majd kevergetés közben hozzáadjuk a keményítős keveréket. Ha kihűlt a krém hozzáadjuk a felvert tejszínt.
Almatöltelék: Meghámozzuk az almát, lereszeltjük, majd cukorra, fahéjjal és a citrom levével megpároljuk. Ezt is hagyjuk kihűlni
Összeállítás: A tortához a hat lap közé felváltva rétegezzük a krémet és az almás tölteléket. 3 réteg krém és két réteg alma. Az összeillesztés után egy picit állni hagyjuk, majd a tetejét és az oldalát megkenjük krémmel.