Szabolcsi almás máktorta

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók 22 cm-es formához:

Tésztához:

  • 0,5 kg tojásfehérje (tojás mérettől függ nálunk 14 db volt)
  • 30 dkg cukor
  • 20 dkg darált mák
  • 6 dkg darált keksz
  • 10 dkg reszelt alma
  • pici reszelt citromhéj

Krém:

  • 6 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 7 dkg étkezési keményítő
  • 3 db tojás sárgája
  • 25 dkg tejszínhab
  • 2 evőkanál vaníliás cukor

Almatöltelék:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 0,5 dkg fahéj
  • 1 citrom leve
  • 0,5 kg alma

Elkészítése: A mákot, a darált keksszel, a citromhéjjal és a reszelt almával összekeverjük. A tojásfehérjéből cukorral kemény habot verünk, majd óvatosan hozzákeverjük a mákhoz. Kiolajozott, kilisztezett sütőlemezen 6 dobostora vastagságú lapot sütünk belőle (200 fokos sütőben, 12-14 percig sül) , majd a betöltés előtt tortaformával kiszúrjuk.

Krém elkészítése:  Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojások sárgáját. A többi tejet, a cukorral és a vaníliás cukorral felforraljuk, majd kevergetés közben hozzáadjuk a keményítős keveréket.  Ha kihűlt a krém hozzáadjuk a felvert tejszínt.

Almatöltelék: Meghámozzuk az almát, lereszeltjük, majd cukorra, fahéjjal és a citrom levével megpároljuk. Ezt is hagyjuk kihűlni

Összeállítás: A tortához a hat lap közé felváltva rétegezzük a krémet és az almás tölteléket. 3 réteg krém és két réteg alma.  Az összeillesztés után egy picit állni hagyjuk, majd a tetejét és az oldalát megkenjük krémmel.