Répatorta recept
Hozzávalók:
egy 26 cm-es tortához:
Tészta:
- 25 dkg finomliszt
- 5 dkg rétesliszt
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 30 dkg reszelt sárgarépa
- 1,5 dl napraforgó olaj
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 10-15 dkg dió
Máz:
- 15 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 0,5 dl rum
- 1 teáskanálnyi citromlé
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a porcukrot. Fehéredésig, krémes állagig robotgéppel kikeverjük. Keverés mellett (robotgéppel) fokozatosan hozzáadjuk az olajat. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és azzal is elkeverjük. Ehhez hozzáadjuk a lereszelt répát, majd összekeverjük. Hozzáadjuk a sütőport, lisztet és a fahéjat. Összekeverjük és adunk hozzá kb 10 dkg durvára tört diót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és óvatosan összekeverjük a masszánkkal.
Egy 26 cm-es tortaformát szilikonos sütőpapírral alulról becsomagolunk, az oldalát pedig vajjal körbekenjük, liszttel megszórjuk. Egy nagyobb tepsire tesszük a formánkat. Beleöntjük a masszát. 180 fokos előmelegített sütőben kb 45 percig sütjük. Tűpróbát kell végezni és akkor jó a tészta, ha már szúrásnál nem marad rajta nyers tészta. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Elkészítjük hozzá a cukormázat. A tojásfehérjéhez hozzáadjuk a porcukrot és robotgéppel simára keverjük. Ekkor hozzáadjuk a rumot és a citromlevet is. Amennyiben túl híg lenne (kb méz sűrűségűnek kell lennie), tegyünk hozzá még porcukrot. Ezután leöntjük vele a tortánkat és durvára tört dióval megszórjuk.
Tipp:
Nem kell megijedni attól, hogy répa van a tortában. Az ízén nem lehet érezni egyáltalán, viszont a piskótánk finom puha-szaftos lesz és napokig eláll (ha megéri).