Répa formájú répatorta recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 10 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 20 dkg cukor
- 1 dl tej (nálam joghurt volt helyette)
- 1 dl olaj
- 20 dkg sárgarépa lereszelve
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- kb 10 dkg durvára vágott pirított dió
A mázhoz:
- fél citrom leve
- 5-8 dkg porcukor
- pár csepp piros és sárga ételfesték (narancssárga)
Zöldhöz:
- ha nagyon menő lennék, akkor kandírozott limehéj lenne, így csak zöld gumicukor :)
Elkészítése:
A répát nagylyukú reszelőn lereszeljük, kis cukrot adunk hozzá és állni hagyjuk. Ha sok levet eresztene, akkor kicsit kinyomkodjuk. A tojásoknak a fehérjét habbá verjük. A tojássárgákat összekeverjük a tejjel, olajjal és citromhéjjal.
Ezt apránkánt az összekevert száraz hozzávalókhoz (liszt, cukor, só, sütőpor) adjuk. Ehhez jön a répa és a dió, majd óvatosan a tojásfehérje. 180 °C-ra előmegegített sütőben sütőpapíros formában (ez a mennyiség kb 27 cm-es formához elég) 20 percig sütjük, majd 165 °C-on még további 10-15 percig (tűpróba!). A mázhoz hidegen összekeverjük a hozzávalókat, úgy, hogy jó sűrű legyen a massza.
Ha kihűlt a sütemény, hosszú szárú háromszögeket vágunk belőle, meglocsoljuk a mázzal. Ha a máz enyhén dermed, akkor késsel vonalkákat húzunk rá, hogy olyan “répás” legyen. A gumicukrot (én ezt a lapos, hengerbe csavartat használtam) felvágjuk úgy, hogy rövid levélkéi legyenek egyik oldalon, a másik oldala viszont hosszabban egyben maradjon és ezt e részét beletűzzük a sütibe.
www.konyhalal.blogspot.com