Répa formájú répatorta

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Répa formájú répatorta

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tej (nálam joghurt volt helyette)
  • 1 dl olaj
  • 20 dkg sárgarépa lereszelve
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • kb 10 dkg durvára vágott pirított dió

A mázhoz:

  • fél citrom leve
  • 5-8 dkg porcukor
  • pár csepp piros és sárga ételfesték (narancssárga)

Zöldhöz:

  • ha nagyon menő lennék, akkor kandírozott limehéj lenne, így csak zöld gumicukor :)

Elkészítése:
A répát nagylyukú reszelőn lereszeljük, kis cukrot adunk hozzá és állni hagyjuk. Ha sok levet eresztene, akkor kicsit kinyomkodjuk. A tojásoknak a fehérjét habbá verjük. A tojássárgákat összekeverjük a tejjel, olajjal és citromhéjjal.
Ezt apránkánt az összekevert száraz hozzávalókhoz (liszt, cukor, só, sütőpor) adjuk. Ehhez jön a répa és a dió, majd óvatosan a tojásfehérje. 180 °C-ra előmegegített sütőben sütőpapíros formában (ez a mennyiség kb 27 cm-es formához elég) 20 percig sütjük, majd 165 °C-on még további 10-15 percig (tűpróba!). A mázhoz hidegen összekeverjük a hozzávalókat, úgy, hogy jó sűrű legyen a massza.
Ha kihűlt a sütemény, hosszú szárú háromszögeket vágunk belőle, meglocsoljuk a mázzal. Ha a máz enyhén dermed, akkor késsel vonalkákat húzunk rá, hogy olyan “répás” legyen. A gumicukrot (én ezt a lapos, hengerbe csavartat használtam) felvágjuk úgy, hogy rövid levélkéi legyenek egyik oldalon, a másik oldala viszont hosszabban egyben maradjon és ezt e részét beletűzzük a sütibe.
www.konyhalal.blogspot.com