Puncstorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Lap:
- 7 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 14 dkg porcukor
- 14 dkg liszt
- fél cs sütőpor
Töltelék:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12 dkg porcukor
- 12 dkg liszt
- fél cs sütőpor
- 10 dkg darált dió
- 1 dl rum
- 2 dl baracklekvár
- fél puncs aroma
Szirup:
- fél l víz
- 40 dkg kristálycukor
Díszítéshez:
- 1,5 cs vaníliás pudingpor
- 4,5 dl tej
- 20 dkg teavaj
- 15 dkg porcukor
- fél puncs aroma
- kevés piros ételfesték
Cukormáz (ha ezzel szeretnénk bevonni)
- 18 dkg porcukor
- 1 ek olvasztott, zsíros margarin
- 3-4 ek forró víz
- pici piros ételszínező
Elkészítése:
Lap: a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket a cukorral keményre felverjük, majd hozzáadjuk a sárgákat, elkeverjük, majd a sütőporos lisztet lazán beleforgatjuk. A masszát egy kivajazott, kilisztezett 26 cm átmérőjű formába simítjuk és 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. Amikor kihűlt kettőbe vágjuk.
Töltelék: a tojásokból, lisztből, cukorból és a sütőporból piskótát sütünk, majd ha kihűlt egy nagyobb tálba összetépkedjük (sütés előtt a masszába keverhetünk kevés ételfestéket a színe miatt). Megszórjuk dióval, ráöntjük a rumot és az aromát, hozzákeverjük a lekvárt, majd alaposan összeforgatjuk. A vízből és a cukorból szirupot főzünk, majd ráöntjük a rumos-piskótás egyvelegre.
Az egyik kerek lapot visszatesszük a tortaformába, megkenjük lekvárral, ráhalmozzuk a tölteléket és jól elsimítjuk. A másik kerek lap egyik felét megkenjük lekvárral, és a lekváros részével lefelé a töltelékre tesszük. Teszünk rá egy tálcát vagy valamit, lesúlyozzuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a pudingporokat elkeverjük a tejben, felfőzzük, majd kihűtjük. A vajat a cukorral, ételfestékkel és aromával alaposan kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a pudingot és jól elkeverjük. Ízlés szerint díszítjük a tortát.
Ha nem krémmel szeretnénk bevonni a tortát, akkor a tetejére készíthetünk cukormázat. A hozzávalóit mixerrel összeverjük, majd a torta tetejére simítjuk és hagyjuk megdermedni.