Őszi álom recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 400 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 150 g cukor
- 130 g vaj
A túrós töltelékhez:
- 1 kg túró (én a német, krémesebb változatot használtam!)
- 200 g cukor
- 1 kis csésze olaj
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- ½ l tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
A habcsókos körtéhez:
- 6 félkemény körte
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 1 csipet só
- 8 dkg cukor
- méz
- dió
Elkészítése:
Ha szeretnénk valami igazán őszi, lélekmelengető finomsággal kedvezni szeretteinknek, akkor ez a desszert, aminek íz-és színkavalkádját a hulló levelek hava ihlette, tökéletes választás. Az édesség szinte beleolvad az őszi tájba, éppen ezért a süppedő levélszőnyegnél ideálisabb környezetet nem is találhatnánk modellünk számára egy kis fotózás erejére.
A szóban forgó finomság pedig nem más, mint a bajor túrótorta krémesen lágy tölteléke, amit egy hagyományos, magyar linzertésztába burkoltam, habcsókos körtével körítettem, némi mézzel és dióval megbolondítottam.
A linzertészta hozzávalóit összekeverjük (én ezt a turmixgép dagasztófejével végeztem), összegyúrjuk, majd a tésztát két részre szedjük. Kizsírozunk egy kerek tortaformát, majd a tészta egyik felével a forma oldalát, a másikkal pedig az alját kibéleljük. Ez jóval vastagabb tészta annál, mint ami a sajttorta hazájában divatos, de nekem így jobban tetszik. Nem szeretem a tölteléket szinte magában fogyasztani, számomra túl tömény, és mindig hiányérzetem van, amikor az eredeti, bajor változatot eszem. Így azonban nem okoz csalódást.
A krémről pedig még annyit, hogy rengeteg bajor és egyéb német túrótorta-változatot próbáltam már, de ez egyszerűen tökéletes. Krémesen lágy az állaga, könnyen szeletelhető, nem túl édes, nem túl tömény és szinte szétolvad az ember szájában.
Visszatérve, a következő műveletünk: Egy nagyobb tálban összekeverjük a töltelék hozzávalóit, majd a formába öntjük. A túrókrém viszonylag híg, így magától szétterül. Nem baj, ha a tészta széle magasabban van a tölteléknél, mert az úgyis feljebb jön a sütés folyamán.
Előmelegített (kb. 175 fokos) sütőbe tesszük, és egy és negyed óráig sütjük. Ha valakinek erősebben süt a sütője, és túl hamar barnulni kezdene a sütemény teteje, egyszerűen tegyen rá egy sütőpapírt. Amikor letelt a sütési idő, akkor nyissuk ki a sütő ajtaját, és hagyjuk ott éjszakára, hogy kihűljön. Így biztosan nem fog beesni a közepe.
Másnap készítsük el a körtét. Vágjuk félbe a gyümölcsöt, távolítsuk el a magházat, majd egy-egy fél diót szúrjunk annak a helyére, és sorakoztassuk a körtéinket egy kivajazott jénaira vagy tepsire. Ezután ízlés szerint csurgassuk le a gyümölcsöket mézzel, be velük a sütőbe (kb. 200 fokos legyen).
Míg sülnek a körték, elkészítjük a habcsókot. Turmixgép segítségével, egy csipet sóval félkészre verjük a tojáshabot, majd hozzáadjuk óvatosan a cukrot, és addig keverjük, míg teljesen kemény nem lesz. Ezután habzsákba (vagy egy kilyukasztott nejlonzacskóba) töltjük, és habcsókokat nyomunk a félpuha körték tetejére. Így mehetnek is vissza a sütőbe, amíg szép ősziesen barnára nem sülnek.