Oroszkrém torta recept
Hozzávalók:
A piskótához:
- 7 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 7 ek cukor
- 7 ek liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál vanília aroma
A krémhez:
- 1 csomag (40g) vaníliás pudingpor
- 3,5 dl tej
- 3 ek cukor
- 1 tk vanília aroma
- 5 dkg mazsola
- 3 cl rum, vagy 1 teáskanál rumaroma
- 5 dl tejszín
- 2 csomag habfixáló
- 1 teáskanál zselatin
A díszítéshez:
- 5 dl tejszín
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 csomag habfixáló
Elkészítése:
Piskóta készítése:
A piskótához a tojások sárgáját és fehérjét különválasztom. A fehérjét kemény habbá verem, majd a sárgáját az aromával és a cukorral szintén robotgéppel habosítom 1-2 percig. Utána a két tojásos masszát a liszttel és a sütőporral jól eldolgozom. (Bevallom, bár nem így tanítottak piskótát sütni, én ezt is robotgéppel szoktam szép arányosra elkeverni, nem óvatosan fakanállal, mint a nagyszüleink, és tökéletes így is.) Előmelegített sütőben megsütöm. Ha a piskóta kihűlt, 3 részre vágom. Amíg a piskóta sül, elkészítem a vaníliás alapot.
Krém készítése:
A pudingport a tejjel, a cukorral és az aromával jól elkeverem, és vízgőzre téve sűrű krémmé főzöm. (Amennyiben rendes sütőrumot használsz, azt csak a végén keverd a krémhez, ha már készen van.) Hagyom teljesen kihűlni.
A mazsolát kb. 1 dl vízzel felforralom, majd jól leöblítem, lecsöpögtetem.
Az 5 dl tejszínt a habfixálóval kemény habbá verem. A zselatint kb. 0,5 dl hideg vízben feloldom, majd mikróban felforralom. Vigyázz, könnyen kifut! (ki van próbálva:)) )
A tejszínt a vaníliás krémmel és a mazsolával robotgép 1-es fokozatán jól eldolgozom, hogy teljesen homogén legyen, utána a kihűlt zselatint is belecsorgatom, és azt is elkeverem benne.
Összeállítás:
A krémet a 3 tortalap között egyenletesen elkenem, és ha marad, akkor még mehet a tetejére is. Jó, ha ezután legalább 1 éjszakát pihen a hűtőben.
A díszítéshez a fél liter tejszínt a vaníliás cukorral meg a habfixálóval kemény habbá verem, bevonom vele a tortát, és tetszés szerint díszítem.
Az oroszkrém torta kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 18 g
Zsír: 17 g