Oroszkrém torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 7 tojás
  • 7 ek cukor
  • 7 ek liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál vanília aroma

A krémhez:

  • 1 csomag (40g) vaníliás pudingpor
  • 3,5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 tk vanília aroma
  • 5 dkg mazsola
  • 3 cl rum, vagy 1 teáskanál rumaroma
  • 5 dl tejszín
  • 2 csomag habfixáló
  • 1 teáskanál zselatin

A díszítéshez:

  • 5 dl tejszín
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 csomag habfixáló

Elkészítése:

Piskóta készítése:

A piskótához a tojások sárgáját és fehérjét különválasztom. A fehérjét kemény habbá verem, majd a sárgáját az aromával és a cukorral szintén robotgéppel habosítom 1-2 percig. Utána a két tojásos masszát a liszttel és a sütőporral jól eldolgozom. (Bevallom, bár nem így tanítottak piskótát sütni, én ezt is robotgéppel szoktam szép arányosra elkeverni, nem óvatosan fakanállal, mint a nagyszüleink, és tökéletes így is.) Előmelegített sütőben megsütöm. Ha a piskóta kihűlt, 3 részre vágom. Amíg a piskóta sül, elkészítem a vaníliás alapot.

Krém készítése:

A pudingport a tejjel, a cukorral és az aromával jól elkeverem, és vízgőzre téve sűrű krémmé főzöm. (Amennyiben rendes sütőrumot használsz, azt csak a végén keverd a krémhez, ha már készen van.) Hagyom teljesen kihűlni.

A mazsolát kb. 1 dl vízzel felforralom, majd jól leöblítem, lecsöpögtetem.

Az 5 dl tejszínt a habfixálóval kemény habbá verem. A zselatint kb. 0,5 dl hideg vízben feloldom, majd mikróban felforralom. Vigyázz, könnyen kifut! (ki van próbálva:)) )

A tejszínt a vaníliás krémmel és a mazsolával robotgép 1-es fokozatán jól eldolgozom, hogy teljesen homogén legyen, utána a kihűlt zselatint is belecsorgatom, és azt is elkeverem benne.

Összeállítás:

A krémet a 3 tortalap között egyenletesen elkenem, és ha marad, akkor még mehet a tetejére is. Jó, ha ezután legalább 1 éjszakát pihen a hűtőben.

A díszítéshez a fél liter tejszínt a vaníliás cukorral meg a habfixálóval kemény habbá verem, bevonom vele a tortát, és tetszés szerint díszítem.