Mézes-ágyas pálinkatorta grillázskrémmel recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 dl cukor
- 3 dl liszt
- 1 dl darált dió
- 7 evőkanál olaj
- csipet só
- 1 evőkanál méze, ágyas barackpálinka
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna vagy 1 csomag sütőpor
A krémhez:
- 1,5 dl tej
- 20 dkg kristálycukor
- 25 dkg darált grillázs
- 4-5 evőkanál mézes, ágyas barackpálinka (ha gyermek is eszik belőle, akkor aroma)
- 20 dkg puha margarin
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
A házi grillázshoz:
- 10 dkg kristálycukor
- 15 dkg dió
- olaj
A díszítőmasszához:
- 4 dkg puha margarin
- 4 dkg liszt
- 4 dkg kristálycukor
- 4 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
Elkészítése:
A házi grillázshoz egy lábasba beletesszük a diót és a cukrot, elkezdjük melegíteni. Mikor a cukor olvadni kezd, takarékra vesszük a lángot és elkezdjük karamellizálni szép barnára, állandó kevergetés mellett. A tűzről levéve olajjal vékonyan lekenünk egy fémtálat vagy bármilyen lapot, ráborítjuk, elterítjük, hagyjuk megszáradni és kihűlni. Ezután után kis darabokra tördeljük és aprítógéppel vagy darálóval ledaráljuk.
Egy mélyebb tepsibe úgy rakjuk bele a sütőpapírt, hogy a tepsinken túlérjen, majd a papír alatt egy ecsettel enyhén megvizezzük hogy jobban tapadjon, ezután szépen beleillesztgetjük és 10 percre állni hagyjuk.
A díszítőmasszához valókat robotgéppel elkeverjük, majd 2 db nylonzacskót egymásba húzunk és belekanalazzuk a kakaós masszát, légtelenítjük, és a sarkán apró lyukat vágunk. Tetszőleges mintákat rajzolunk a díszítőmasszával a tepsiben lévő sütőpapírra, majd 20 percre fagyasztóba tesszük, hogy megdermedjen.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét a cukorral, csipet sóval majdnem kemény habbá verjük, ezután belecsorgatjuk a tojássárgákat, az olajat, a mézes ágyas barackpálinkát, majd a lisztben elkevert diós, szódabikarbónás keveréket is beleforgatjuk, de ezt már kanállal.
A tepsit kivesszük a fagyasztóból, és a díszítésre ráöntjük a piskótamasszát. 180 fokon 20 perc alatt megsütjük, majd egy tálra borítjuk díszítéssel felfelé, vizes ecsettel a meleg sütőpapírt megkenjük, hagyjuk kihűlni, majd lassan lehúzzuk róla. A piskótát keresztben kettévágjuk.
Közben a krémhez a tejet a cukorral felolvasztjuk, majd félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a darált házi grillázst és kihűtjük. Ezután a margarinnal habosra keverjük, a tejszínbe belecsorgatjuk a mézes ágyas pálinkát, és kemény habbá verjük, majd a grillázsos-vajas krémhez adjuk.
Megkenjük a tortánkat a pálinkás házi grillázskrémmel, és a hűtőben 1 éjszakát pihentetjük, így összeérnek az ízek.