Málnás charlotte recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 100 g liszt
- 100 g porcukor
- málnalekvár (ízlés szerinti mennyiségben)
- + 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS és 2 ek liszt (ha az aljára is szeretnénk piskótát tenni)
Krémhez:
- 2 dl habtejszín
- 5 dl natúr joghurt (vagy 12 %-os tejföl)
- 100-120 g porcukor
- fél citrom reszelt héja
- 6 lap zselatin (vagy 2 cs zselatin fix)
- 20 dkg málna (fagyasztott is jó)
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tojásokat a porcukorral fehéredésig verjük kézi mixerrel, majd apránként adagolva hozzá a lisztet óvatosan beleforgatjuk fakanállal. A sütőpapíros lemezre kenjük, lehetőleg egyenletesen, majd a forró sütőben 12-15 perc alatt világos zsemle színűre sütjük.
Amíg sül, elkészítjük a krémet. A zselatint előkészítjük a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint. A joghurtban/ tejfölben elkeverjük a porcukrot és a reszelt citrom héjat, félre tesszük. A tejszínből habot verünk és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk az édes joghurtot, majd a langyosra hűtött zselatint is és hűtőbe tesszük.
Egy gömbölyű aljú edényt kibélelünk folpackkal (nálam egy nagyobb tésztaszűrő volt az alap).
A kisült piskótát még melegen, papírostól feltekerjük, kihűtjük, majd a sütőpapírt eltávolítva megkenjük lekvárral és újból feltekerjük. Ujjnyi vastag szeleteket vágva kibéleljük az előkészített formánkat a csigákkal és a joghurtos töltelék egy részét a közepére halmozzuk, megszórjuk a málna felével, majd újból krém, málna és végezetül krém kerül a tetejére.
Így kissé pucérnak gondoltam a tortát, ezért 2 tojásból és lisztből vékony piskótát sütve, “feneket” kerítettem a leendő torta alapjának. Lapos kistányér és egy üveg lekvárt használva súlynak, pár órát hűtőben csücsülve várta a szeletelést.
Dermesztés után, egy laza mozdulattal torta tálra felfordítva, biztonsággal szelhető, csigázóan színes tortát kaptunk:)
Tipp:
Bármilyen gyümölccsel készülhet a tortánk, csak a hozzá megfelelő ízvilágú lekvárt válasszuk.