Máktorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 ek barna cukor
- 3 ek kristálycukor
- 0,5 csomag sütőpor
- 6 ek liszt
- 3 ek víz
- csipet só
- 6 ek darált mák
Krémhez:
- 250 dkg túró
- 1 csomag hidegen kötő vaníliás pudingpor
- 2 dl tej
- 20 dkg meggy dzsem
- 15 dkg magozott meggybefőtt
Mázhoz:
- 20 dkg porcukor
- 3 ek citromlé
- 15 szem kandírozott cseresznye
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgához hozzáadjuk a 3 ek barna cukrot, a 3 ek vizet és habosra kavarjuk. A tojásfehérjét csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor félig felvertük, apránként hozzáadjuk a 3 ek cukrot és kemény habbá verjük. A kikavart tojássárgájához felváltva hozzákeverjük a sütőporos lisztet, a darált mákot és a tojásfehérje kemény habját. Laza mozdulatokkal keverjük össze az alapanyagokat, hogy a hab ne törjön össze.
Egy 24 cm-es tortaformát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel, majd beleöntjük a tésztát.
180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült e a torta.)
Ha megsült a máktorta, rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl, elkészítjük a krémet.
A túrót villával összetörjük, a pudingport kikeverjük hideg tejjel, majd a túrót és a pudingot összekeverjük. Ízesítjük reszelt citrom héjjal.
A kihűlt a tortát három lapra vágjuk.
Az első lapot megkenjük meggy dzsemmel, majd a túrókrém felét rákenjük és kirakjuk a magozott meggy felével. Erre tesszük a második lapot, amit szintén meggy dzsemmel kenünk meg, majd túrókrémmel és meggyek kirakjuk. Befedjük a harmadik lappal.
A tetejét citromos cukormázzal vonjuk be, amit úgy készítünk, hogy a porcukrot a citromlével addig keverjük, amíg a cukor elolvad, és a massza folyóssá válik. A tetejét kandírozott cseresznyével díszítjük.
Tipp:
Nagyon szereti a családom a mákot, ezért született ez az általam kitalált recept.
Érdemes volt kísérletezni, fantasztikus ízvilág!