Máktorta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 3 ek barna cukor
  • 3 ek kristálycukor
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 6 ek liszt
  • 3 ek víz
  • csipet só
  • 6 ek darált mák

Krémhez:

  • 250 dkg túró
  • 1 csomag hidegen kötő vaníliás pudingpor
  • 2 dl tej
  • 20 dkg meggy dzsem
  • 15 dkg magozott meggybefőtt

Mázhoz:

  • 20 dkg porcukor
  • 3 ek citromlé
  • 15 szem kandírozott cseresznye
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgához hozzáadjuk a 3 ek barna cukrot, a 3 ek vizet és habosra kavarjuk. A tojásfehérjét csipet sóval elkezdjük felverni. Amikor félig felvertük, apránként hozzáadjuk a 3 ek cukrot és kemény habbá verjük. A kikavart tojássárgájához felváltva hozzákeverjük a sütőporos lisztet, a darált mákot és a tojásfehérje kemény habját. Laza mozdulatokkal keverjük össze az alapanyagokat, hogy a hab ne törjön össze.

Egy 24 cm-es tortaformát kikenünk vajjal, megszórjuk liszttel, majd beleöntjük a tésztát.

180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült e a torta.)

Ha megsült a máktorta, rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl, elkészítjük a krémet.

A túrót villával összetörjük, a pudingport kikeverjük hideg tejjel, majd a túrót és a pudingot összekeverjük. Ízesítjük reszelt citrom héjjal.

A kihűlt a tortát három lapra vágjuk.

Az első lapot megkenjük meggy dzsemmel, majd a túrókrém felét rákenjük és kirakjuk a magozott meggy felével. Erre tesszük a második lapot, amit szintén meggy dzsemmel kenünk meg, majd túrókrémmel és meggyek kirakjuk. Befedjük a harmadik lappal.

A tetejét citromos cukormázzal vonjuk be, amit úgy készítünk, hogy a porcukrot a citromlével addig keverjük, amíg a cukor elolvad, és a massza folyóssá válik. A tetejét kandírozott cseresznyével díszítjük.

Tipp:

Nagyon szereti a családom a mákot, ezért született ez az általam kitalált recept.
Érdemes volt kísérletezni, fantasztikus ízvilág!