Máktorta recept
Hozzávalók:
20-cm-es formához
Tészta:
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg margarin
- 15 dkg liszt
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 csomag sütőpor
- 3 dkg mák (egész)
- 3 ek tej
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg mák (darált)
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2-3 ek méz
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg mazsola
- 3 dl tej
- 2 dl habtejszín
Elkészítése:
Tészta készítése:
A margarint keverjük habosra a porcukorral, majd keverjük hozzá az egész tojást és a tejet. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a mákot, majd alaposan keverjük össze.
A sütőformát kenjük ki margarinnal, majd szórjuk meg liszttel. Ezután öntsük bele a masszát, és simítsuk el a tetejét egyenletesen. (Én szilikonos formába sütöttem, így csak margarinnal kentem ki vékonyan a formát.)
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20-25 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd hűtsük ki egészen.
Krém készítése:
A vaníliás pudingport keverjük össze a mazsolával és a darált mákkal.
A tejet és a mézet öntsük egy serpenyőbe, majd melegítsük fel. Ezután keverjük hozzá a pudingporos-mazsolás-mákos keveréket, majd állandó keverés mellett főzzük kb. 5 percig. Ezután hűtsük ki teljesen.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a teljesen kihűlt mákos-masszát. Addig keverjük, hogy szép sima krémet kapjunk. Közben ha szüksége,s még cukorral ízesíthetjük.
A tejszínt verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a mákos krémhez.
A teljesen kihűlt tortalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kenjük rá a tetejére és az oldalára a krémet.
Ezután tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.
Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.
A máktorta kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 31 g
Zsír: 20 g