Máktorta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Máktorta

Hozzávalók:

20-cm-es formához

Tészta:

  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg margarin
  • 15 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 3 dkg mák (egész)
  • 3 ek tej

Krém:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg mák (darált)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2-3 ek méz
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg mazsola
  • 3 dl tej
  • 2 dl habtejszín

Elkészítése:

Tészta készítése:

A margarint keverjük habosra a porcukorral, majd keverjük hozzá az egész tojást és a tejet. Ezután szitáljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet és a mákot, majd alaposan keverjük össze.

A sütőformát kenjük ki margarinnal, majd szórjuk meg liszttel. Ezután öntsük bele a masszát, és simítsuk el a tetejét egyenletesen. (Én szilikonos formába sütöttem, így csak margarinnal kentem ki vékonyan a formát.)

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 20-25 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve helyezzük rácsra, majd hűtsük ki egészen.

Krém készítése:

A vaníliás pudingport keverjük össze a mazsolával és a darált mákkal.

A tejet és a mézet öntsük egy serpenyőbe, majd melegítsük fel. Ezután keverjük hozzá a pudingporos-mazsolás-mákos keveréket, majd állandó keverés mellett főzzük kb. 5 percig. Ezután hűtsük ki teljesen.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd keverjük hozzá a teljesen kihűlt mákos-masszát. Addig keverjük, hogy szép sima krémet kapjunk. Közben ha szüksége,s még cukorral ízesíthetjük.

A tejszínt verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a mákos krémhez.

A teljesen kihűlt tortalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kenjük rá a tetejére és az oldalára a krémet.

Ezután tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.