Mákos-almás gubatorta vanília sodóval recept
Hozzávalók:
A mákos-almás gubához:
- 6 kifli
- 15-20 dkg mák őrölve
- 0,7 l tej
- 10 dkg cukor (+ 2 ek. cukor az almához)
- 2 ek méz
- 2 alma
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 kk fahéj (+ 0,5 kk fahéj az almához)
- 1-2 ek rum aroma
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- vaj és zsemlemorzsa a formához
A vanília sodóhoz:
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 8 dkg cukor
- 1 ek liszt (púpozott)
- 2 csomag Bourbon vaníliás cukor
- 1 tk vanília aroma
- 4 dl tej (+1 dl ha szükséges)
- 2 dl habtejszín (nem növényi!)
Elkészítése:
A guba elkészítése:
Felkarikázzuk a kifliket, és egy nagyobb műanyag tálba tesszük. Hozzáadjuk a mákot és a reszelt citrom héjat.
Az almát megpucoljuk és lereszeljük egy nagyobb lyukú reszelőn. Egy kisebb fazékban 1 ek. vajat megolvasztunk, rátesszük a reszelt almát, meglocsoljuk a citrom levével, a 2 ek. cukrot és a fél kk. fahéjat is rászórjuk, majd megpároljuk az almát. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A tejet feltesszük melegedni a cukorral, vaníliás cukorral, mézzel és a fahéjjal.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját kicsit felverjük kézi habverővel, ha már meleg a tej (nem szabad, hogy forró legyen) a sárgájához szedünk pár evőkanálnyit, és összekeverjük. Ha elkezd forrni, levesszük a tűzről, belekeverjük a rum aromát is.
A kiflit összekeverjük a mákos citromhéjjal, és ráöntjük a fűszeres tejet, majd jól összedolgozzuk.
Egy 26 cm-es kapcsos formát kivajazunk és zsemlemorzsával megszórjuk. A formába szedjük a guba felét, kissé belenyomkodjuk, majd a reszelt-párolt almát elosztjuk a tetején, és következik a maradék guba a tetejére.
Előmelegített sütőben 180 C fokon 15 percig sütjük.
Míg sül, a 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Tizenöt perc után kivesszük a sütőből a gubát, és a tetejére simítjuk a kemény habot.
Visszatesszük a sütőbe még kb. 20-25 percre, hogy szép, aranybarna legyen a teteje.
A vanília sodó elkészítése:
Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgákat a cukorral, vaníliás cukorral és a liszttel kikeverjük. Apránként felengedjük a tejjel és a tejszínnel, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük. A tűzről levéve bele keverjük a vanília aromát. Ekkor, ha sűrűnek találjuk, a maradék 1 dl tejjel hígíthatjuk.
Tálalás előtt lehűtjük. Isteni finom vanília sodó!