Madártej torta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Egy 26 cm átmérőjű torta formához
Egy darab piskótához (amiből én kettőt csináltam):
- 13,5 dkg margarin
- 4dk porcukor
- 2db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 4db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 9,4 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 2,7 g sütőpor
- 2,7 dkg keményítő
- 2,7 dkg tejpor
Krémhez:
- 0,55 l tej
- 11db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 11dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor vagy vanília rúd
- 32,5 dkg margarin
Díszítéshez:
- 12 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje ( szerintem feleannyi is elég nekem rengeteg megmaradt)
- 50 dkg cukor ( ha kevesebb fehérjét használunk csökkentsük a cukor mennyiségét is)
- kb 2dl habtejszín
- pörkölt szeletelt mandula
- egy fél tábla csokoládé
A piskóta töltési felületének meglocsolásához:
- 2x5dkg forró baracklekvár
- egy kevés cukor szörp
Elkészítése:
Piskóta:
A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. A fehérjét nem túl erős habbá verjük, majd fokozatosan hozzá adjuk a kikevert margarinhoz. Lazán elkeverjük és a többi hozzávalót is hozzáadjuk. Kivajazott tortaformába öntjük 165-175°C-os előmelegített sütőbe rakjuk és 45-55 percig süssük. Én ebből a piskótából kettőt csináltam, nem muszáj de nekem nagyon vékony lett a piskóta. Ha megsült a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk és hagyjuk kihűlni.
Krém:
A tej 2/3-ad (3,6dl) részét 5,4 dkg margarinnal és a vaníliával felforraljuk, majd a tej 1/3-ad (1,9dl) részét és a cukrot elkeverjük a tojássárgájával. Ezt hozzá adjuk a margarinos vaníliás tejhez és visszahelyezzük a tűzhelyre. Folyamatosan keverjük kb forrásig. Ha összefut, vagy darabos lesz, kézi mixerrel simára keverjük. Ezután behűtjük majd 27,1 dkg felhabosított margarinhoz adjuk. Egy lágy krémet fogunk kapni.
Díszítés:
A fehérjét felmelegítjük vízgőzön majd a cukorral nem törős habbá verjük fel. Tetszés szerint formázzuk, majd sütőpapíros sütőlemezre helyezzük (én csak egyszerűen belesimítottam és miután meg sült vagdostam ki tetszőlegesen) 210-215°C-os sütőbe rakjuk 3-5 percig.
Töltés:
Ha egy piskótát csináltunk, akkor azt vágjuk félbe és annak a két oldalával dolgozzunk, ha kettőt sütöttünk, akkor azt kezeljük két lapként. TEHÁT a töltési felületeket cukorszörppel meglocsoljuk és forró baracklekvárral vékonyan megkenjük. Visszahelyezzük a tortaformát a tortalapra, majd a krémet rákenjük és ráhelyezzük a másik tortalapot. 3 órára hűtőbe rakjuk. Miután én levettem a tortaformát a félkész tortáról egy kevés krém kijött ezzel lekentem az oldalát és a tetejét. Ezt a félkész tortát kissé felvert tejszínnel körbekenjük és pörkölt, szeletelt mandulával panírozzuk. Rárakjuk a kisült habot és a közepére reszelt csokoládét szórunk.
Sztori:
Gondoltam meglepem Édesanyámat születésnapján egy tortával, na de elég nehéz egy tortát úgy összerakni, hogy ne vegyen belőle észre semmit. Tehát 3részletben készítettem és a hideg szauna volt a tároló.
Szombat este a habot sütöttem meg ami a torta tetejére került, vasárnap a piskótáját, amit elvileg félbe kellett volna vágni és normális esetben abba kerül a töltelék, de olyan vékony lett, hogy hétfőn amikor nem volt itthon sütöttem még egyet és a főzött krémet e kettő piskóta közé töltöttem. Majd hűtöttem 3 órát és szeletelt mandulával PANÍROZTAM! Mondanom sem kell, hogy most csináltam ilyet először és ezentúl sem fogok, ha nem muszáj, hogy ez mennyi macera… De csak meg lett. És ma pakoltam rá a tetejére a habot és a reszelt csokit.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »