Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Madártej torta recept

Madártej torta
Nehézségi szint:
Profiknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:

    Egy 26 cm átmérőjű torta formához

    Egy darab piskótához (amiből én kettőt csináltam):

    • 13,5 dkg margarin
    • 4dk porcukor
    • 2db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 4db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 9,4 dkg cukor
    • 12 dkg liszt
    • 2,7 g sütőpor
    • 2,7 dkg keményítő
    • 2,7 dkg tejpor

    Krémhez:

    • 0,55 l tej
    • 11db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 11dkg cukor
    • 2 csomag vaníliás cukor vagy vanília rúd
    • 32,5 dkg margarin

    Díszítéshez:

    • 12 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje ( szerintem feleannyi is elég nekem rengeteg megmaradt)
    • 50 dkg cukor ( ha kevesebb fehérjét használunk csökkentsük a cukor mennyiségét is)
    • kb 2dl habtejszín
    • pörkölt szeletelt mandula
    • egy fél tábla csokoládé

    A piskóta töltési felületének meglocsolásához:

    • 2x5dkg forró baracklekvár
    • egy kevés cukor szörp

    Elkészítése:
    Piskóta:

    A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját. A fehérjét nem túl erős habbá verjük, majd fokozatosan hozzá adjuk a kikevert margarinhoz. Lazán elkeverjük és a többi hozzávalót is hozzáadjuk. Kivajazott tortaformába öntjük 165-175°C-os előmelegített sütőbe rakjuk és 45-55 percig süssük. Én ebből a piskótából kettőt csináltam, nem muszáj de nekem nagyon vékony lett a piskóta. Ha megsült a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk és hagyjuk kihűlni.
    Krém:

    A tej 2/3-ad (3,6dl) részét 5,4 dkg margarinnal és a vaníliával felforraljuk, majd a tej 1/3-ad (1,9dl) részét és a cukrot elkeverjük a tojássárgájával. Ezt hozzá adjuk a margarinos vaníliás tejhez és visszahelyezzük a tűzhelyre. Folyamatosan keverjük kb forrásig. Ha összefut, vagy darabos lesz, kézi mixerrel simára keverjük. Ezután behűtjük majd 27,1 dkg felhabosított margarinhoz adjuk. Egy lágy krémet fogunk kapni.
    Díszítés:

    A fehérjét felmelegítjük vízgőzön majd a cukorral nem törős habbá verjük fel. Tetszés szerint formázzuk, majd sütőpapíros sütőlemezre helyezzük (én csak egyszerűen belesimítottam és miután meg sült vagdostam ki tetszőlegesen) 210-215°C-os sütőbe rakjuk 3-5 percig.
    Töltés:

    Ha egy piskótát csináltunk, akkor azt vágjuk félbe és annak a két oldalával dolgozzunk, ha kettőt sütöttünk, akkor azt kezeljük két lapként. TEHÁT a töltési felületeket cukorszörppel meglocsoljuk és forró baracklekvárral vékonyan megkenjük. Visszahelyezzük a tortaformát a tortalapra, majd a krémet rákenjük és ráhelyezzük a másik tortalapot. 3 órára hűtőbe rakjuk. Miután én levettem a tortaformát a félkész tortáról egy kevés krém kijött ezzel lekentem az oldalát és a tetejét. Ezt a félkész tortát kissé felvert tejszínnel körbekenjük és pörkölt, szeletelt mandulával panírozzuk. Rárakjuk a kisült habot és a közepére reszelt csokoládét szórunk.

    Sztori:

    Gondoltam meglepem Édesanyámat születésnapján egy tortával, na de elég nehéz egy tortát úgy összerakni, hogy ne vegyen belőle észre semmit. Tehát 3részletben készítettem és a hideg szauna volt a tároló.
    Szombat este a habot sütöttem meg ami a torta tetejére került, vasárnap a piskótáját, amit elvileg félbe kellett volna vágni és normális esetben abba kerül a töltelék, de olyan vékony lett, hogy hétfőn amikor nem volt itthon sütöttem még egyet és a főzött krémet e kettő piskóta közé töltöttem. Majd hűtöttem 3 órát és szeletelt mandulával PANÍROZTAM! Mondanom sem kell, hogy most csináltam ilyet először és ezentúl sem fogok, ha nem muszáj, hogy ez mennyi macera… De csak meg lett. És ma pakoltam rá a tetejére a habot és a reszelt csokit.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá