Karamellkrémes torta recept
Hozzávalók:
Tészta (26 cm-es formához):
- 25 dkg puha (szoba hőmérsékletű) margarin
- 25 dkg cukor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 10 dkg darált mogyoró
- 25 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 0,5 dl erős főzött feketekávé
Krém:
- 15 dkg fehér csoki
- 5 dl habtejszín
- 15 dkg kristálycukor
- 2 dl tej
- 5 dkg margarin
- 1 csomag karamell ízű pudingpor
- 3 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- lapok kenéséhez: házi narancslekvár, kb 9 evőkanállal
Elkészítése: Elkészítés:
A tésztához a puha margarint a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a darált mogyorót, majd a kávét és a sütőporral elkevert, szitált lisztet. Sütőpapírral bélelt kerek tortaformába simítjuk a masszát és előmelegített, kb 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük. A tortalapot hagyjuk hűlni a formában, majd kiborítjuk, teljesen kihűtjük, végül 3 lapra vágjuk és megtöltjük a hideg krémmel.
A krémmel való töltés előtt a lapokat lekvárral megkenjük. A krémhez a tejszínt felforraljuk, majd elkeverjük benne a feldarabolt csokoládét, míg teljesen felolvad. Hideg helyre tesszük. Hűtőben hűtsük le akár pár órára is, hogy teljesen kihűljön. Ezt előző nap is elkészíthetjük.
Egy mélyebb lábasban addig pirítjuk a dkg cukrot kis lángon folyamatos keveréssel, míg felolvad és szép aranybarna színt kap. Felöntjük óvatosan a tejjel, miközben állandóan kavarjuk. Fel fog alaposan habzani (ezért szükséges hozzá a mélyebb edény), tehát buzgón kavargassuk. Közben a kezünkre is figyelünk, nehogy ráfröccsenjen, mert csúnyán égethet.
A habzás rövidesen lecsendesedik, majd addig főzzük, míg besűrűsödik. Ekkor levesszük, elkeverjük benne a vajat és hagyjuk kihűlni.
A pudingot a tejjel és a 2-3 evőkanál cukorral sűrűre főzzük. Időnként megkeverve hűtjük ki, hogy ne bőrösödjön a teteje.
A hideg csokis tejszínt kemény habbá verjük. Kicsit tovább fog tartani, mint a sima tejszín, nem kell elcsüggedni, fel fog verődni.
Átkeverjük simára a pudingos krémet és a karamellkrémet is robotgéppel, a két masszát összekeverjük. A tejszínes habot óvatosan, kis adagokban beleforgatjuk úgy, hogy egyenletes krémet kapjunk.
A tortalapokat megtöltjük és tetszés szerint díszítjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Karácsonyi diós válogatás – sütik, amiket mindenki szeret
A karácsonyi süteménykínálat egyik örök klasszikusa a dió. Évtizedek óta ot
Tovább olvasom »
12 kókuszos süti, ami tökéletes a karácsonyi asztalra
A kókuszos sütemények különleges, mégis jól ismert ízvilágot hoznak a karác
Tovább olvasom »
Karácsonyi köretötletek: 16 biztos választás az ünnepi asztalra
A karácsonyi főételek mellett a köreteknek is fontos szerep jut az ünnepi a
Tovább olvasom »
12 karácsonyi aprósüti, ami meghitté varázsolja az ünnepet
A karácsonyi hangulatot nemcsak a díszek és a fények, hanem az édes illatok
Tovább olvasom »
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »

