Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karamell torta recept

Karamell torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók egy 20 cm-es tortához:
    Tészta:

    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 19 dkg liszt
    • 1 cs sütőpor
    • 19 dkg cukor
    • 0,75 dl olaj
    • 0,75 dl langyos víz
    • 2-3 csapott ek kakaópor

    Krém:

    • 15 dkg cukor
    • 5 dl tej
    • 2 cs vaníliás pudingpor
    • 25 dkg margarin
    • csipet só

    Karamell:

    • 15 dkg cukor
    • 3 ek víz
    • 1 ek margarin

    Díszítés:

    • étcsoki
    • kevés tortalap

    Elkészítése:

    A tésztához a tojásokat kikeverjük az olajjal (nem kell habverő, elég egy fakanál). Hozzáadjuk a langyos vizet, a sütőporos lisztet és a kakaót is. Egy sütőpapírral bélelt, vagy kikent és lisztezett formába töltjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük (tűpróbát végezzünk!), majd rácson hűtsük ki.

    A krémhez a cukrot egy lábasba öntjük és karamellízaljuk. A karamellízállás folyamatáig nem kavargatjuk! A tejből egy keveset elveszünk, ebbe kikeverjük csomómentesre a pudingokat. A többi tejet a karamellízállt cukorhoz adjuk. Vigyázzunk a gőzre és ne ijedjünk meg, ha hirtelen megkeményedik a cukor, idővel visszaolvad!

    Amikor a cukor ismét megpuhult és egynemű lett a tejjel, hozzáadjuk a pudingos tejet és sűrűre főzzük. Folpackot dobunk a tetejére, teljesen lefedve a krémet, ezzel megakadályozva a bőrösödést és kihűtjük.

    A tortalapból egy vékony szeletet levágunk a díszítéshez, melyeket ízlés szerinti formára vágunk, vagy kiszúrunk (én kis torta szeleteket vágtam).

    A lapot félbevágjuk. Megkenjük a már kihűlt, egy csipet sóval ízesített és margarinnal szépen kidolgozott krémmel.

    A sima karamellhez, a cukorból és a hozzáadott vízből, egy szép, sötét karamellt készítünk. Mielőtt elzárjuk, hozzáadjuk a margarint és összemelegítjük.

    Körkörös mozdulattal a krémrétegre csorgatunk belőle, majd lefedjük a lap tetejével.

    A pudingos karamellkrémmel bevonjuk a tortát. Kinyomóforma segítségével halmokat nyomunk a torta tetejére. Ezekre fektetjük a kis torta lap díszeinket. Az egészet ismét “megöntözzük” sima karamellel. (Egy helyre egyszerre ne öntsünk sokat, nehogy megolvassza a krémet, ha már kicsit hűlt, térjünk vissza, ahova még szánnánk belőle.)

    (Ha a karamell a két művelet közben megszilárdul, melegítsük meg ismét.)

    Helyezzünk a torta tetejére vagy szúrjuk bele csoki darabokat, esetleg reszeljünk rá keveset és tálalásig helyezzük hűtőbe.

    Tipp:

    A mosogatásnál ne ijedjetek meg, a kőkeménnyé szilárdult karamell maradványok, forró vízzel szépen eltűnnek! ;)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá