Karamell torta recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 20 cm-es tortához:
Tészta:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 19 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 19 dkg cukor
- 0,75 dl olaj
- 0,75 dl langyos víz
- 2-3 csapott ek kakaópor
Krém:
- 15 dkg cukor
- 5 dl tej
- 2 cs vaníliás pudingpor
- 25 dkg margarin
- csipet só
Karamell:
- 15 dkg cukor
- 3 ek víz
- 1 ek margarin
Díszítés:
- étcsoki
- kevés tortalap
Elkészítése:
A tésztához a tojásokat kikeverjük az olajjal (nem kell habverő, elég egy fakanál). Hozzáadjuk a langyos vizet, a sütőporos lisztet és a kakaót is. Egy sütőpapírral bélelt, vagy kikent és lisztezett formába töltjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük (tűpróbát végezzünk!), majd rácson hűtsük ki.
A krémhez a cukrot egy lábasba öntjük és karamellízaljuk. A karamellízállás folyamatáig nem kavargatjuk! A tejből egy keveset elveszünk, ebbe kikeverjük csomómentesre a pudingokat. A többi tejet a karamellízállt cukorhoz adjuk. Vigyázzunk a gőzre és ne ijedjünk meg, ha hirtelen megkeményedik a cukor, idővel visszaolvad!
Amikor a cukor ismét megpuhult és egynemű lett a tejjel, hozzáadjuk a pudingos tejet és sűrűre főzzük. Folpackot dobunk a tetejére, teljesen lefedve a krémet, ezzel megakadályozva a bőrösödést és kihűtjük.
A tortalapból egy vékony szeletet levágunk a díszítéshez, melyeket ízlés szerinti formára vágunk, vagy kiszúrunk (én kis torta szeleteket vágtam).
A lapot félbevágjuk. Megkenjük a már kihűlt, egy csipet sóval ízesített és margarinnal szépen kidolgozott krémmel.
A sima karamellhez, a cukorból és a hozzáadott vízből, egy szép, sötét karamellt készítünk. Mielőtt elzárjuk, hozzáadjuk a margarint és összemelegítjük.
Körkörös mozdulattal a krémrétegre csorgatunk belőle, majd lefedjük a lap tetejével.
A pudingos karamellkrémmel bevonjuk a tortát. Kinyomóforma segítségével halmokat nyomunk a torta tetejére. Ezekre fektetjük a kis torta lap díszeinket. Az egészet ismét “megöntözzük” sima karamellel. (Egy helyre egyszerre ne öntsünk sokat, nehogy megolvassza a krémet, ha már kicsit hűlt, térjünk vissza, ahova még szánnánk belőle.)
(Ha a karamell a két művelet közben megszilárdul, melegítsük meg ismét.)
Helyezzünk a torta tetejére vagy szúrjuk bele csoki darabokat, esetleg reszeljünk rá keveset és tálalásig helyezzük hűtőbe.
Tipp:
A mosogatásnál ne ijedjetek meg, a kőkeménnyé szilárdult karamell maradványok, forró vízzel szépen eltűnnek! ;)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »