Karamell torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy 20 cm-es tortához:
Tészta:

  • 3 tojás
  • 19 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 19 dkg cukor
  • 0,75 dl olaj
  • 0,75 dl langyos víz
  • 2-3 csapott ek kakaópor

Krém:

  • 15 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 2 cs vaníliás pudingpor
  • 25 dkg margarin
  • csipet só

Karamell:

  • 15 dkg cukor
  • 3 ek víz
  • 1 ek margarin

Díszítés:

  • étcsoki
  • kevés tortalap

Elkészítése:

A tésztához a tojásokat kikeverjük az olajjal (nem kell habverő, elég egy fakanál). Hozzáadjuk a langyos vizet, a sütőporos lisztet és a kakaót is. Egy sütőpapírral bélelt, vagy kikent és lisztezett formába töltjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon készre sütjük (tűpróbát végezzünk!), majd rácson hűtsük ki.

A krémhez a cukrot egy lábasba öntjük és karamellízaljuk. A karamellízállás folyamatáig nem kavargatjuk! A tejből egy keveset elveszünk, ebbe kikeverjük csomómentesre a pudingokat. A többi tejet a karamellízállt cukorhoz adjuk. Vigyázzunk a gőzre és ne ijedjünk meg, ha hirtelen megkeményedik a cukor, idővel visszaolvad!

Amikor a cukor ismét megpuhult és egynemű lett a tejjel, hozzáadjuk a pudingos tejet és sűrűre főzzük. Folpackot dobunk a tetejére, teljesen lefedve a krémet, ezzel megakadályozva a bőrösödést és kihűtjük.

A tortalapból egy vékony szeletet levágunk a díszítéshez, melyeket ízlés szerinti formára vágunk, vagy kiszúrunk (én kis torta szeleteket vágtam).

A lapot félbevágjuk. Megkenjük a már kihűlt, egy csipet sóval ízesített és margarinnal szépen kidolgozott krémmel.

A sima karamellhez, a cukorból és a hozzáadott vízből, egy szép, sötét karamellt készítünk. Mielőtt elzárjuk, hozzáadjuk a margarint és összemelegítjük.

Körkörös mozdulattal a krémrétegre csorgatunk belőle, majd lefedjük a lap tetejével.

A pudingos karamellkrémmel bevonjuk a tortát. Kinyomóforma segítségével halmokat nyomunk a torta tetejére. Ezekre fektetjük a kis torta lap díszeinket. Az egészet ismét “megöntözzük” sima karamellel. (Egy helyre egyszerre ne öntsünk sokat, nehogy megolvassza a krémet, ha már kicsit hűlt, térjünk vissza, ahova még szánnánk belőle.)

(Ha a karamell a két művelet közben megszilárdul, melegítsük meg ismét.)

Helyezzünk a torta tetejére vagy szúrjuk bele csoki darabokat, esetleg reszeljünk rá keveset és tálalásig helyezzük hűtőbe.

Tipp:

A mosogatásnál ne ijedjetek meg, a kőkeménnyé szilárdult karamell maradványok, forró vízzel szépen eltűnnek! ;)