Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Karamell torta recept

Karamell torta
Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat



  • Hozzávalók:
    Piskótához:

    • 3 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 12,5 dkg cukor
    • fél csomag vaníliás cukor
    • fél dl tej
    • fél dl étolaj
    • 12,5 dkg liszt
    • 1 ek kakaó
    • 1 cs sütőpor
    • csipet só

    Krémhez:

    • 30 dkg cukor
    • fél dl víz
    • 2 dl + 3 dl tej
    • 10 dkg liszt
    • 20 dkg vaj
    • 1-2 cs vaníliás cukor

    Elkészítése:

    Először a piskótát süssük meg.A tojásokat szétválasztjuk,a tojás sárgájához hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot majd habosra kavarjuk. Ehhez hozzáöntjük a tejet és az olajat öntjük.

    Egy másik tálban a lisztet , kakaóport, sütőport,csipet sót elkeverjük,majd a folyékony masszához adjuk és simára eldolgozzuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz.

    Zsírozott, lisztezett tepsiben közepes hőfokon tűpróbáig sütjük.(kb 15-20 perc.) Ha megsült,kiborítjuk a formából és kihűtjük.

    A krémhez a cukrot egy lábasban karamellizáljuk,ha picit hűlt,hozzáöntjük a vizet és a 2 dl tejet.Csomómentesre elkeverjük. 10 dkg lisztet szintén csomómentesre kavarunk 3 dl tejjel és a karamellhez öntjük,majd sűrűre főzzük. Amíg hűl,a vajat a vaníliás cukorral habosra keverjük,majd a hideg karamellel fokozatosan habverővel egybedolgozzuk. Nem árt ha kb 15-20 percre hűtőbe tesszük.

    A torta külsejét bevonjuk a krémmel és innen már csak a képzeletünk szabhat határt a díszítésnek. (Csoki reszelék,olvasztott csokoládé,égetett cukor stb. ) Jó étvágyat.

    Sztori: Természetesen aki a könnyebb (de nem biztos hogy finomabb) utat szeretné választani,lehet kész kakaós piskóta lapot használni hozzá.A karamell krém készítésénél vigyázzunk,a forró karamellhez NE adjuk a hideg vizet illetve tejet,mert a gőz égethet.Mikor először csináltam,könnyen elkeveredett az égetett cukor a folyadékkal,de másodjára sok sok türelem (és kavargatás) kellett hozzá. :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá