Karamell torta recept

Hozzávalók:
Piskótához:
- 3 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12,5 dkg cukor
- fél csomag vaníliás cukor
- fél dl tej
- fél dl étolaj
- 12,5 dkg liszt
- 1 ek kakaó
- 1 cs sütőpor
- csipet só
Krémhez:
- 30 dkg cukor
- fél dl víz
- 2 dl + 3 dl tej
- 10 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1-2 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
Először a piskótát süssük meg.A tojásokat szétválasztjuk,a tojás sárgájához hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot majd habosra kavarjuk. Ehhez hozzáöntjük a tejet és az olajat öntjük.
Egy másik tálban a lisztet , kakaóport, sütőport,csipet sót elkeverjük,majd a folyékony masszához adjuk és simára eldolgozzuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz.
Zsírozott, lisztezett tepsiben közepes hőfokon tűpróbáig sütjük.(kb 15-20 perc.) Ha megsült,kiborítjuk a formából és kihűtjük.
A krémhez a cukrot egy lábasban karamellizáljuk,ha picit hűlt,hozzáöntjük a vizet és a 2 dl tejet.Csomómentesre elkeverjük. 10 dkg lisztet szintén csomómentesre kavarunk 3 dl tejjel és a karamellhez öntjük,majd sűrűre főzzük. Amíg hűl,a vajat a vaníliás cukorral habosra keverjük,majd a hideg karamellel fokozatosan habverővel egybedolgozzuk. Nem árt ha kb 15-20 percre hűtőbe tesszük.
A torta külsejét bevonjuk a krémmel és innen már csak a képzeletünk szabhat határt a díszítésnek. (Csoki reszelék,olvasztott csokoládé,égetett cukor stb. ) Jó étvágyat.
Sztori: Természetesen aki a könnyebb (de nem biztos hogy finomabb) utat szeretné választani,lehet kész kakaós piskóta lapot használni hozzá.A karamell krém készítésénél vigyázzunk,a forró karamellhez NE adjuk a hideg vizet illetve tejet,mert a gőz égethet.Mikor először csináltam,könnyen elkeveredett az égetett cukor a folyadékkal,de másodjára sok sok türelem (és kavargatás) kellett hozzá. :)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

7 étel, amit valójában nem is úgy kellene tárolni, ahogy gondolod
Van az úgy, hogy azt hisszük, jól csináljuk – aztán kiderül, hogy mégsem. K
Tovább olvasom »
10 ikonikus magyar étel, amit a külföldiek furcsának tartanak
A magyar konyha gazdag, ízgazdag, és erősen fűszeres – mi ezt szeretj
Tovább olvasom »
9 étel, amit nem is tudtál, hogy véletlenül találták fel
Sok ikonikus étel és ital mögött nem gondosan megtervezett recept áll, hane
Tovább olvasom »
10 érdekesség a fűszerekről, amit még a nagymamád sem biztos, hogy tud
A magyar konyha elképzelhetetlen fűszerek nélkül – gondoljunk csak a pirosp
Tovább olvasom »
10 dolog, amit nem tudtál a fokhagymáról
A fokhagyma sokunk konyhájának alapköve: ad egy csipet karaktert minden éte
Tovább olvasom »
10 meglepő tény az eperről, amit valószínűleg nem tudtál
Az eperről mindannyian tudjuk, hogy finom, illatos, és szinte elenged
Tovább olvasom »