Hozzávalók:
Piskótához:
Krémhez:
Elkészítése:
Először a piskótát süssük meg.A tojásokat szétválasztjuk,a tojás sárgájához hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot majd habosra kavarjuk. Ehhez hozzáöntjük a tejet és az olajat öntjük.
Egy másik tálban a lisztet , kakaóport, sütőport,csipet sót elkeverjük,majd a folyékony masszához adjuk és simára eldolgozzuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz.
Zsírozott, lisztezett tepsiben közepes hőfokon tűpróbáig sütjük.(kb 15-20 perc.) Ha megsült,kiborítjuk a formából és kihűtjük.
A krémhez a cukrot egy lábasban karamellizáljuk,ha picit hűlt,hozzáöntjük a vizet és a 2 dl tejet.Csomómentesre elkeverjük. 10 dkg lisztet szintén csomómentesre kavarunk 3 dl tejjel és a karamellhez öntjük,majd sűrűre főzzük. Amíg hűl,a vajat a vaníliás cukorral habosra keverjük,majd a hideg karamellel fokozatosan habverővel egybedolgozzuk. Nem árt ha kb 15-20 percre hűtőbe tesszük.
A torta külsejét bevonjuk a krémmel és innen már csak a képzeletünk szabhat határt a díszítésnek. (Csoki reszelék,olvasztott csokoládé,égetett cukor stb. ) Jó étvágyat.
Sztori: Természetesen aki a könnyebb (de nem biztos hogy finomabb) utat szeretné választani,lehet kész kakaós piskóta lapot használni hozzá.A karamell krém készítésénél vigyázzunk,a forró karamellhez NE adjuk a hideg vizet illetve tejet,mert a gőz égethet.Mikor először csináltam,könnyen elkeveredett az égetett cukor a folyadékkal,de másodjára sok sok türelem (és kavargatás) kellett hozzá. :)