Karácsonyi torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tortához:
- 1 db 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSos sárga piskóta tortalap (26 cm átmérőjű)
- 1 db 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSos barna piskóta tortalap (15 cm átmérőjű)
Sárga krém:
- 3 dl tej
- 1 csomag vanília ízű pudingpor
- 20 dkg cukor
- 20 dkg margarin
- 1 db narancs apró darabokra vagdosva
Barna krém:
- 3 dl tej
- 3 evőkanál liszt
- 3 evőkanál kakaópor
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1-2 evőkanál rum
Öntet:
- 1 narancs leve
- 3 evőkanál cukor
- kb 0,5 dl víz
- kb 3 dl rum
Csokimáz a kis tortára:
- 5-7 dkg tortabevonó csokoládé + 1 tk olaj
Díszítés:
- a nagy tortára 15 dkg ét tortabevonó csokoládé
- 1 evőkanál olaj
- 15 dkg zöld marcipán, vagy tetszőleges, bármi
- 5-10 dkg durvára vagdalt pirított mandulaforgács vagy dió
Elkészítése:
A sárga krémhez a cukorral elkevert pudingot sűrűre főzzük a tejjel, és amikor kihűlt, elkeverjük a csipetnyi sóval habosra kavart margarinnal, és belekeverjük a narancsdarabkákat.
A barna krémhez a liszttel és a cukorral elkevert kakaót a tejjel kis lángon kevergetve besűrítjük, majd amikor kihűl, kikeverjük a habosított vajjal, és rummal ízesítjük.
A narancsos sziruphoz felforraljuk a hozzávalókat, pár percig főzzük, és amikor levesszük, a rummal is elkeverjük.
A kihűlt sárga tortalapot két lapra vágjuk, a barnát 3 lapra.
A lapokat meglocsoljuk a narancsos öntettel, a sárga tortalapot a narancsos krémmel töltjük meg, a barnát a csokis krémmel.
Mindkét tortát a csokis krém maradékával vonjuk be kívülről, másnapig hűtőbe tesszük.
A kis tortát és a nagy tortát bevonjuk csokimázzal, az oldalát a dióval díszítjük.
A nagy tortát gőz fölött felolvasztott, kis olajjal elkevert tortabevonóval becsíkozzuk kinyomózsák segítségével (a közepét kihagyjuk, elég a szélén, és az oldalán), és amikor megdermed, óvatosan ráillesztjük a kis tortát. Tetszőlegesen díszítjük, amihez van türelmünk.
A zöld marcipánból készítettem a masnit.
A cukor rózsákat meg fondantból.
Cukormassza hozzávalói:
- 1 ek zselatin
- 6 ek víz
- 1 ek margarin
- 2 ek méz
- porcukor, amennyit felvesz
Azzal kezdjük, hogy a porcukrot szitáljuk át, minél finomabbra őrölt porcukrot válasszunk. Kb fél kilónyit tegyünk keverőtálba, csináljunk közepére egy lyukat. A zselatint keverjük el a vízzel, vízgőz fölött melegítsük fel, mikor már jó forró adjuk hozzá a margarint és a mézet, majd kavarjuk mindaddig míg teljesen szétolvad benne.
Öntsük a porcukorhoz, majd kanállal kavarjuk bele, adagoljuk közbe bele a porcukrot, mikor már nem tudjuk kanállal kavarni akkor tegyük porcukorral meghintett munkalapra és gyúrjunk bele annyi porcukrot még, hogy ne ragadjon már a munkalapra, sem a kezünkre (nekem 1 kg porcukorból bő 100 gr-i maradt).
Csomagoljuk fóliába be, tegyük bele zacskóba, majd hagyjuk, hogy pihenjen egy napot.
Tipp:
2011-es tortánk volt Karácsonyra. Nagyon finom volt,egyszerű az elkészítése.