Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Jókai torta recept

Jókai torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:
    Egy 19 cm átmérőjű tortához:
    Piskóta tortaalap:

    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 6 dkg liszt
    • 6 dkg kristálycukor
    • 2 dkg kakaópor

    Dobos lap:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 dkg liszt
    • 2 dkg cukor
    • 50 gramm vaj vagy margarin

    Csokikrém:

    • 25 dkg minőségi étcsokoládé
    • 2,5 dl 30 %-os tejszín (állati)
    • 10 dkg vaj
    • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

    Tejszínes krém:

    • 2 dl habtejszín (növényi)
    • 1/2 narancs kifacsart leve

    Karamell máz:

    • 10 dkg cukor
    • 3 dkg vaj vagy margarin

    Díszítés:

    • csokiforgács vagy darabolt csoki vagy csoki dara

    Elkészítése:

    Egy 19 cm átmérőjű tortaforma alját sütőpapírral kibélelünk. A tortalaphoz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd a sárgáit a maradék cukorral fehéredésig keverjük. Óvatosan összeforgatjuk a két masszát, majd beleszitáljuk a kakaóval elkevert lisztet és egyneművé forgatjuk a tésztát. A tortaformába töltjük és 175 fokon tűpróbáig sütjük.

    A dobos laphoz a tojást a cukorral kihabosítjuk, beleszitáljuk a lisztet és végül belekeverjük az olvasztott, de kissé visszahűtött margarint is. Egy sütőpapírral fedett tepsire rajzolunk egy 19 cm átmérőjű kört, rásimítjuk a tésztát úgy, hogy túl kenjük a körvonalon. Ha már 30 perce sül a piskótánk, betolhatjuk mellé, ha nem, inkább ne nyissuk rá a sütőt. A dobos lap körülbelül 10 perc alatt elkészül.

    A sütőből kivéve kihűtjük a piskótákat, a dobos lapot körbe vágjuk (a sültebb szélét levágjuk és így egyenletes 19 cm átmérőjű lapot kapunk), a piskótát is kivesszük a formából. A kakaós piskótát egy vastagabb és egy vékonyabb lapra vágjuk.

    A csokikrémhez a tejszínt felforraljuk, majd simára keverjük benne a darabolt csokoládét. Ezután elkeverjük benne a kakaóport és a vajat is. Amint minden feloldódott és kihűlt a krém, betehetjük hűtőbe dermedni. A formába visszatesszük a vastagabb kakaós piskótát és a már kenhetőre dermedt csoki krém 3/4-ét rásimítjuk a piskótára. Ráhelyezzük a vékonyabb lapot, majd betesszük a hűtőbe.

    Az előhűtött habtejszínt kemény habbá verjük, majd a vége felé belefacsarjuk egy fél narancs levét. A vékony piskóta lapra halmozzuk a tejszínt, elsimítjuk.

    A dobos lap ha kihűlt, elkészítjük rá a karamell mázat. 10 dkg cukrot megkaramellizálunk. Amikor teljesen felolvadt a cukor, beletesszük a vajat. Lehúzzuk a tűzről és simára keverjük, majd ha picit hűlt és sűrűsödött ráöntjük a dobos lapra, elsimítjuk rajta. A túl csurgó karamellt levágjuk. Az így elkészült lapot tesszük a tejszínes krém tetejére.

    1-2 óra múlva körbe vágjuk a formát és leemeljük a karimát. A maradék csokikrém egy részével körbekenjük a tortát, ehhez legyen picit melegebb a csokikrém, hogy kenhetőbb legyen. Oldalára csoki forgácsokat készítünk: zöldséghámozóval “reszelünk” csokit, ezzel panírozzuk az oldalát körbe. Tetejére a maradék csokoládé krémből stuffnikat nyomunk, olvasztott csokoládéval akár írhatunk is rá.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá