Ír almatorta recept
Hozzávalók:
- 2 csésze (225 g) liszt
- Csipetnyi só
- 50 g margarin
- 50 g zsír
- 2 evőkanál hideg víz
- 900 g vékonyra szeletelt, hámozott alma (jól lecsepegtetve, kinyomkodva)
- 2 egész szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál kristálycukor
- pici tej
- porcukor
Elkészítése:
A sót és a lisztet keverjük el, majd dolgozzuk bele a margarint, a zsírt és annyi vizet, hogy nyújtható tésztát kapjunk.
A tészta háromnegyedét nyújtsuk kör alakúra (kb. 24 cm-es átmérőjűre), és helyezzük egy 20 cm-es piteformába.
Halmozzuk rá az almát, szórjuk meg fahéjjal, cukorral és helyezzük el benne a szegfűszegeket is.
A maradék tésztát is nyújtsuk ki, borítsuk be vele a tölteléket és dolgozzuk össze a két tésztaréteget, hogy az almalé ne folyhasson ki a sütemény oldalán.
A “torta” tetejét locsoljuk meg egy pici tejjel, majd finoman szurkáljuk meg/vagdossuk be, hogy a gőz távozni tudjon, és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük aranyszínűre.
A kész sütemény tetejére szórhatunk porcukrot, de tálalhatjuk tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal is.
Sztori: Eredeti ír recept, gyors, olcsó, egyszerű és nem mellesleg nagyon finom. A kész sütemény tésztája vékony, de omlós, az alma benne pedig épp annyira édes és fahéjas, ahogy mi szeretjük. Remélem, ízleni fog! :)