Ír almatorta recept
Hozzávalók:
- 2 csésze (225 g) liszt
- Csipetnyi só
- 50 g margarin
- 50 g zsír
- 2 evőkanál hideg víz
- 900 g vékonyra szeletelt, hámozott alma (jól lecsepegtetve, kinyomkodva)
- 2 egész szegfűszeg
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál kristálycukor
- pici tej
- porcukor
Elkészítése:
A sót és a lisztet keverjük el, majd dolgozzuk bele a margarint, a zsírt és annyi vizet, hogy nyújtható tésztát kapjunk.
A tészta háromnegyedét nyújtsuk kör alakúra (kb. 24 cm-es átmérőjűre), és helyezzük egy 20 cm-es piteformába.
Halmozzuk rá az almát, szórjuk meg fahéjjal, cukorral és helyezzük el benne a szegfűszegeket is.
A maradék tésztát is nyújtsuk ki, borítsuk be vele a tölteléket és dolgozzuk össze a két tésztaréteget, hogy az almalé ne folyhasson ki a sütemény oldalán.
A “torta” tetejét locsoljuk meg egy pici tejjel, majd finoman szurkáljuk meg/vagdossuk be, hogy a gőz távozni tudjon, és 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük aranyszínűre.
A kész sütemény tetejére szórhatunk porcukrot, de tálalhatjuk tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal is.
Sztori: Eredeti ír recept, gyors, olcsó, egyszerű és nem mellesleg nagyon finom. A kész sütemény tésztája vékony, de omlós, az alma benne pedig épp annyira édes és fahéjas, ahogy mi szeretjük. Remélem, ízleni fog! :)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »

