Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Házi Marlenka recept

Házi Marlenka
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
350 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    A tésztához:

    • 250 g liszt
    • 50 g vaj (puha)
    • 2 evőkanál méz
    • 100 g cukor
    • fél evőkanál szódabikarbóna
    • 1 kávéskanál ecet
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 evőkanál tejföl

    A krémhez:

    • 250 ml sűrített tej (cukrozott)
    • 175 g vaj
    • 40 g dió (darált) vagy földi mogyoró
    • szeletelt mandula (díszítéshez)

    Elkészítése:

    Öntsük a sűrített tejet egy jól zárható befőttes üvegbe és szorosan zárjuk le a tetejével.Tegyük vízfürdőbe úgy, hogy a víz épp a tető alá érjen, és főzzük 3 órán keresztül lassú tűzön.

    Tegyük egy edénybe a mézet, a cukrot, az 50 g vajat, a tojást és gőz fölött állandó kevergetés közben sűrítsük be. Szirup állagig kell főzni, majd levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, keverjük el a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és adjuk a meleg sziruphoz.

    Ehhez a masszához adagoljuk a lisztet is, a rugalmasabb tészta eléréséhez egy-két kanál tejfölt is adjuk hozzá. Amikor összegyúrtuk a tésztát, tegyük egy műanyag edénybe és hagyjuk állni szobahőmérsékleten 3 órát.

    A krém elkészítése:
    Keverjük habosra a 175 g vajat és lassan keverjük hozzá a karamellizált sűrített tejet. Adjuk hozzá a finomra darált diót és a konyakot is és keverjük össze.

    A tészta további elkészítése:
    Osszuk a tésztát 6 egyenlő részre. Nyújtsuk ki mindegyiket egyformára, kb 2-3 mm vastagra. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tepsibe sütőpapírt tegyünk, erre ráhelyezzük a tésztákat és 6-7 perc alatt készre sütjük (alsó sütésű sütő esetén figyeljünk oda, hogy ne égjen meg az alja a tésztának). A kisütött tésztákat hagyjuk langyosra hűlni, majd a kisütés után egymásra helyezzük papírostul, így hagyjuk teljesen kihűlni. (megpuhítják egymást).
    Rétegezzük a tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon, a tetejére krémmel fejezzük be. A tetejére szintén diót szórunk, de én sótlan mogyorót és szeletelt mandulát is rakok.

    Az egész sütit frissentartó fóliába tekerem és 1 napra szobahőmérsékleten majd 2 további napra a hűtőbe teszem pihenni. Ennyi idő szükséges a tészta kellően puha és omlós legyen, illetve a krém ízével átitatódjon a tészta.

    Szeletelve tálaljuk.

    Bár nem gyors süti, de nem bonyolult és nagyon-nagyon finom! Igazán az ünnepi asztalra való!

    Tipp:

    Bár nem gyors süti (időben a sok pihentetéssel együtt 4 nap), de nem bonyolult és nagyon-nagyon finom! Igazán az ünnepi asztalra való!

    Aki nem szereti az alkohol ízét, a konyakot bátran kihagyhatjuk belőle!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá