Házi Marlenka recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250 g liszt
- 50 g vaj (puha)
- 2 evőkanál méz
- 100 g cukor
- fél evőkanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál ecet
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 evőkanál tejföl
A krémhez:
- 250 ml sűrített tej (cukrozott)
- 175 g vaj
- 40 g dió (darált) vagy földi mogyoró
- szeletelt mandula (díszítéshez)
Elkészítése:
Öntsük a sűrített tejet egy jól zárható befőttes üvegbe és szorosan zárjuk le a tetejével.Tegyük vízfürdőbe úgy, hogy a víz épp a tető alá érjen, és főzzük 3 órán keresztül lassú tűzön.
Tegyük egy edénybe a mézet, a cukrot, az 50 g vajat, a tojást és gőz fölött állandó kevergetés közben sűrítsük be. Szirup állagig kell főzni, majd levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, keverjük el a szódabikarbónát egy kevéske ecetben és adjuk a meleg sziruphoz.
Ehhez a masszához adagoljuk a lisztet is, a rugalmasabb tészta eléréséhez egy-két kanál tejfölt is adjuk hozzá. Amikor összegyúrtuk a tésztát, tegyük egy műanyag edénybe és hagyjuk állni szobahőmérsékleten 3 órát.
A krém elkészítése:
Keverjük habosra a 175 g vajat és lassan keverjük hozzá a karamellizált sűrített tejet. Adjuk hozzá a finomra darált diót és a konyakot is és keverjük össze.
A tészta további elkészítése:
Osszuk a tésztát 6 egyenlő részre. Nyújtsuk ki mindegyiket egyformára, kb 2-3 mm vastagra. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A tepsibe sütőpapírt tegyünk, erre ráhelyezzük a tésztákat és 6-7 perc alatt készre sütjük (alsó sütésű sütő esetén figyeljünk oda, hogy ne égjen meg az alja a tésztának). A kisütött tésztákat hagyjuk langyosra hűlni, majd a kisütés után egymásra helyezzük papírostul, így hagyjuk teljesen kihűlni. (megpuhítják egymást).
Rétegezzük a tésztát és a krémet egy megfelelő méretű tálon, a tetejére krémmel fejezzük be. A tetejére szintén diót szórunk, de én sótlan mogyorót és szeletelt mandulát is rakok.
Az egész sütit frissentartó fóliába tekerem és 1 napra szobahőmérsékleten majd 2 további napra a hűtőbe teszem pihenni. Ennyi idő szükséges a tészta kellően puha és omlós legyen, illetve a krém ízével átitatódjon a tészta.
Szeletelve tálaljuk.
Bár nem gyors süti, de nem bonyolult és nagyon-nagyon finom! Igazán az ünnepi asztalra való!
Tipp:
Bár nem gyors süti (időben a sok pihentetéssel együtt 4 nap), de nem bonyolult és nagyon-nagyon finom! Igazán az ünnepi asztalra való!
Aki nem szereti az alkohol ízét, a konyakot bátran kihagyhatjuk belőle!