Francia krémes torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 25 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál ecet
- csipet só
Krém:
- 1 liter tej
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 25 dkg cukor
- 2 vaníliás cukor vagy egy vanília rúd kikaparva
- 13 dkg liszt
Hab:
- fél liter habtejszín
Máz:
- 1/2 kávéskanál instant kávé
- 5 evőkanál tej
- 20 dkg cukor
- 7 dkg margarin
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. 2 lapot sütünk sütőpapíros tepsi hátoldalán. Hogy később ne kelljen kör alakra vágni, már a sütést is végezhetjük kerek formájú sütőlemezen. A tésztás megszurkáljuk sütés előtt, hogy ne púposodjon fel.
A tejből kiveszünk 1 dl-t és ebben elkeverjük a tojások sárgáját, a lisztet és a cukor felét, hogy csomómentes massza legyen. A maradék tejbe beletesszük a vaníliás cukrot és felforraljuk. Ha felforrt hozzáöntjük a tojásos masszát és simára keverjük, majd besűrítjük.
A tojás fehérjéket habbá verjük a cukor másik felével. Visszatesszük a gázra, a tejes masszát a legkisebb lángra, óvatosan beleforgatjuk a habot és 2-3 percig főzzük.
Az alsó lapra rásimítjuk a krémet és hagyjuk kihűlni. Erre jön a felvert tejszín, melyből kicsit félretettem díszítéshez, majd befedjük a másik lappal, amire előtte ráöntjük a mázat, majd ha a máz kicsit megszilárdul, szeletekre vágjuk, hogy szeleteléskor ne törjön, illetve nyomódjon ki a krém.
A mázhoz az instant kávét feloldjuk a tejben a cukorral és felmelegítjük. Ha sűrűsödni kezd, akkor levesszük a tűzről és robotgéppel belekeverjük benne a margarint, hogy tejfölsűrűségű masszát kapjunk és gyorsan rásimítjuk a felső lapra.
Tipp:
A tésztát egyébként csináltam már bolti mirelit leveles tésztából is mikor nem volt kedvem sokat vacakolni.