Francia krémes torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Francia krémes torta

Hozzávalók:
Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál ecet
  • csipet só

Krém:

  • 1 liter tej
  • 4 tojás
  • 25 dkg cukor
  • 2 vaníliás cukor vagy egy vanília rúd kikaparva
  • 13 dkg liszt

Hab:

  • fél liter habtejszín

Máz:

  • 1/2 kávéskanál instant kávé
  • 5 evőkanál tej
  • 20 dkg cukor
  • 7 dkg margarin

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. 2 lapot sütünk sütőpapíros tepsi hátoldalán. Hogy később ne kelljen kör alakra vágni, már a sütést is végezhetjük kerek formájú sütőlemezen. A tésztás megszurkáljuk sütés előtt, hogy ne púposodjon fel.

A tejből kiveszünk 1 dl-t és ebben elkeverjük a tojások sárgáját, a lisztet és a cukor felét, hogy csomómentes massza legyen. A maradék tejbe beletesszük a vaníliás cukrot és felforraljuk. Ha felforrt hozzáöntjük a tojásos masszát és simára keverjük, majd besűrítjük.

A tojás fehérjéket habbá verjük a cukor másik felével. Visszatesszük a gázra, a tejes masszát a legkisebb lángra, óvatosan beleforgatjuk a habot és 2-3 percig főzzük.

Az alsó lapra rásimítjuk a krémet és hagyjuk kihűlni. Erre jön a felvert tejszín, melyből kicsit félretettem díszítéshez, majd befedjük a másik lappal, amire előtte ráöntjük a mázat, majd ha a máz kicsit megszilárdul, szeletekre vágjuk, hogy szeleteléskor ne törjön, illetve nyomódjon ki a krém.

A mázhoz az instant kávét feloldjuk a tejben a cukorral és felmelegítjük. Ha sűrűsödni kezd, akkor levesszük a tűzről és robotgéppel belekeverjük benne a margarint, hogy tejfölsűrűségű masszát kapjunk és gyorsan rásimítjuk a felső lapra.

Tipp:

A tésztát egyébként csináltam már bolti mirelit leveles tésztából is mikor nem volt kedvem sokat vacakolni.