Feketeerdő torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 19 dkg cukor
- 19 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 0,7 dl olaj
- 0,7 dl langyos víz
- 2 ek kakaópor
Töltelék és díszítés:
- fél l habtejszín
- 2 cs habfix
- 1 üveg meggybefőtt
- 1 cs vaníliás pudingpor cukor
- 2 kk fahéj(a zselébe)
- fahéj a tetejére
Elkészítése:
A tésztához a tojásokat ketté választjuk. A sárgákat elkeverjük a cukor felével, majd alaposan beledolgozzuk a vizet és az olajat. A fehérjéket kemény habbá verjük a cukor másik felével, majd óvatosan beledolgozzuk a sárgákat és a sütőporral-kakaóporral elkevert lisztet is. Egy 26 cm-es tortaformába simítjuk a masszát, melyet előtte kivajaztunk és liszteztünk. 180 fokon tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt akkor két lapba vágjuk.
A krémhez meggyet lecsepegtetjük. Félreteszünk díszítés gyanánt a tetejére kb 16 szemet.
A levében elkeverjük csomómentesre a pudingport, hozzáadunk 1-2 ek cukrot, fahéjat és a meggyet és készre főzzük kis lángon, majd hagyjuk hűlni.
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. Ha szükséges adhatunk hozzá porcukrot (ha nem édesített tejszínt használunk).
Miután kihűlt a piskóta az egyik lap tetejéből megpróbálunk, egy 1 cm-es karikát levágni. Ezt kiszúró forma segítésével kilyukasztgatjuk, majd az így kapott formákat félretesszük, ezek lesznek a díszeink a torta tetején.
Az alsó lapot, egy tortatálra tesszük. Elkezdjük habzsák segítségével díszíteni a következőképen: egy kört írunk le a torta lap szélén( kb 2 csm-es), amit aztán a megy zselé követ, szintén kör formában.
A meggyzselénél a kinyomó zsákra nem illesztetek formát, csak a csövön keresztül nyomtam, hiszen a meggy eldugítaná.
Még egy kör hab következik, majd a maradék helyre, középen zselét teszünk.
A másik lapot ráhelyezzük az alsó lapra és ismét rétegezzük a tölteléket, de most megfordítjuk a sorrendet. Zselé, hab zselé és középre hab. Ettől sakktábla formát kap szeletelésnél.
A maradék habot, szépen rásimítjuk a torta külsejére, felül és oldalt egyaránt, majd csillag kinyomó segítségével feldíszítjük a tortánk tetejét.
Nagy mintákat nyomunk, erre helyezzük a kiszúróval készített piskótát, ferdén.
Szitálunk rá egy kevés fahéjat, mielőtt a meggy rákerül.
A nagy minták közé, kisebb mintákat nyomunk, erre jön a meggy.
A közepére zselét teszünk (ha marad) és ízlés szerint még habzsákkal díszíthető a teteje vagy oldala a maradék habból.
Esetleg csíkozhatjuk is az oldalát, mint jelen esetben Én is tettem.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »

