Feketeerdő torta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága
Feketeerdő torta

Hozzávalók:
Tészta:

  • 3 tojás
  • 19 dkg cukor
  • 19 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 0,7 dl olaj
  • 0,7 dl langyos víz
  • 2 ek kakaópor

Töltelék és díszítés:

  • fél l habtejszín
  • 2 cs habfix
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 1 cs vaníliás pudingpor cukor
  • 2 kk fahéj(a zselébe)
  • fahéj a tetejére

Elkészítése:
A tésztához a tojásokat ketté választjuk. A sárgákat elkeverjük a cukor felével, majd alaposan beledolgozzuk a vizet és az olajat. A fehérjéket kemény habbá verjük a cukor másik felével, majd óvatosan beledolgozzuk a sárgákat és a sütőporral-kakaóporral elkevert lisztet is. Egy 26 cm-es tortaformába simítjuk a masszát, melyet előtte kivajaztunk és liszteztünk. 180 fokon tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt akkor két lapba vágjuk.

A krémhez meggyet lecsepegtetjük. Félreteszünk díszítés gyanánt a tetejére kb 16 szemet.
A levében elkeverjük csomómentesre a pudingport, hozzáadunk 1-2 ek cukrot, fahéjat és a meggyet és készre főzzük kis lángon, majd hagyjuk hűlni.

A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. Ha szükséges adhatunk hozzá porcukrot (ha nem édesített tejszínt használunk).

Miután kihűlt a piskóta az egyik lap tetejéből megpróbálunk, egy 1 cm-es karikát levágni. Ezt kiszúró forma segítésével kilyukasztgatjuk, majd az így kapott formákat félretesszük, ezek lesznek a díszeink a torta tetején.

Az alsó lapot, egy tortatálra tesszük. Elkezdjük habzsák segítségével díszíteni a következőképen: egy kört írunk le a torta lap szélén( kb 2 csm-es), amit aztán a megy zselé követ, szintén kör formában.
A meggyzselénél a kinyomó zsákra nem illesztetek formát, csak a csövön keresztül nyomtam, hiszen a meggy eldugítaná.
Még egy kör hab következik, majd a maradék helyre, középen zselét teszünk.

A másik lapot ráhelyezzük az alsó lapra és ismét rétegezzük a tölteléket, de most megfordítjuk a sorrendet. Zselé, hab zselé és középre hab. Ettől sakktábla formát kap szeletelésnél.

A maradék habot, szépen rásimítjuk a torta külsejére, felül és oldalt egyaránt, majd csillag kinyomó segítségével feldíszítjük a tortánk tetejét.

Nagy mintákat nyomunk, erre helyezzük a kiszúróval készített piskótát, ferdén.
Szitálunk rá egy kevés fahéjat, mielőtt a meggy rákerül.

A nagy minták közé, kisebb mintákat nyomunk, erre jön a meggy.

A közepére zselét teszünk (ha marad) és ízlés szerint még habzsákkal díszíthető a teteje vagy oldala a maradék habból.
Esetleg csíkozhatjuk is az oldalát, mint jelen esetben Én is tettem.