Fekete erdő torta recept
Hozzávalók:
Meggy krémhez:
- 1 nagy üveg fejtett meggy
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 5 ek cukor (10 dkg)
- 1 mk fahéj
- 1 citrom
- 40 ml rum / rumaroma
Tetejére:
- 3 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
Csoki krémhez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS + 1 sárgája
- 5 ek cukor (10 dkg)
- 3 ek cukrozatlan kakaópor
- (5-6 dkg)
- 4 ek liszt (8 dkg)
- 5 dl tej
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
Piskótához:
- 8 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 ek liszt (16 dkg)
- 8 ek cukor (16 dkg)
- 2 ek cukrozatlan kakaópor (4 dkg)
- sütőporforma kikenéséhez: vaj,liszt
Elkészítése:
Piskóta készítése:
A tortaformát kivajazzuk, majd kilisztezzük. A tojásokat szétválasztjuk, a lisztet kimérjük, belevegyítjük a sütőport, és beleszitáljuk a kakaóport. A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval. A tojáshabot és a kakaós lisztet óvatosan a tojásmasszába forgatjuk. Az egészet beleöntjük az előkészített formába, és előmelegített sütőbe toljuk. Tűpróbáig sütjük.
Csoki krém készítése:
Egy kis tálba ütjük a tojást és a sárgáját, összekeverjük a cukorral. Beleszitáljuk a kakaót, majd apránként a lisztet. Kimérjük a fél liter tejet, és ebből apránként, hogy ne legyen csomós, hígítjuk a tojásmasszánkat, addig, amíg önthető nem lesz. A maradék tejet egy másik lábasban felforraljuk, ha felforrt, a tűzről félrehúzzuk, és folyamatos keverés mellett, vékony sugárban hozzáöntjük a tojásmasszát. Visszatesszük a tűzre, és kb fél-egy perc alatt összeforraljuk. A vajat habosra keverjük a cukorral. Amikor a csoki krém kihűlt, összekeverjük a vajkrémmel.
Meggy krém készítése:
Az üveg meggyet levével együtt egy lábasban forrásig melegítünk, közben beletesszük a fahéjat. A citrom héját belereszeljük, belecsavarjuk a levét, a rostjait is belenyomkodhatjuk. Egy tálkában feloldjuk a pudingport egy kis vízben (kb 8-10 kanál). Amikor felforr a meggy, vékony sugárban, közben állandóan kevergetve hozzáöntjük a pudingot, és összeforraljuk.
A torta összeállítása:
A piskótát négy lapra vágjuk. A legalsó lapot tortatálra tesszük, és a közepébe kör alakban meggykrémet kenünk, köré gyűrű formában csokikrémet teszünk, majd a következő gyűrű megint meggy krém lesz, és megint csokikrém. Rátesszük a következő tortalapot, és ugyanezen a módon felváltva kenjük rákenjük a kétféle krémet. Ugyanezt megismételjük a harmadik lappal is, végül rátesszük a negyedik lapot. A torta tetejét és oldalát bevonjuk a maradék csokik rémmel.
A habtejszínt a habfixálóval habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és tetszés szerint feldíszítjük vele a tortát.