Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Epres-mogyorós torta recept

Epres-mogyorós torta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    24 cm-es formához

    Tészta:

    • 15 dkg liszt
    • 10 dkg vaj
    • 5 dkg porcukor
    • 5 dkg darált mogyoró
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1-2 ek hideg víz

    Karamellöntet:

    • 4 ek barna cukor
    • 7 dkg vaj
    • 0,5 dl tejszín

    Krém:

    • 25 dkg mascarpone
    • 2-3 ek porcukor
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 2 dl habtejszín
    • 40 dkg eper
    • tetejére pirított mandulaforgács (v. mogyoró)

    Elkészítése:

    A lisztet és a darált mogyorót tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra felvágott vajat, és robotgéppel kezdjük el összekeverni. Amikor már kezd összeállni, kanalazzuk hozzá a cukrot, majd jó alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, majd kanalanként a hideg vizet. (A tészta állagától függ, hogy mennyi vízre lesz szükség.) Ezután vegyük kisebb fordulatra a robotgépet, majd keverjük jól gyúrható tésztává.

    Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki vele a formát. (Én belehelyeztem a tésztát a szilikonos formába, majd tenyérrel belelapogattam.) Ezután tegyük a hűtőbe, és kb. 15 percig pihentessük.

    A hűtőből kivéve villával böködjük meg a tészta alját, majd helyezzünk bele egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel (pl. rizzsel, babbal….).

    Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a formát, és közepes hőmérsékleten süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt, majd helyezzük vissza a sütőbe.

    Süssük még kb. 10 percig, hogy a tészta szép aranybarnára süljön. Végül vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen, mielőtt megtöltenénk.

    Egy serpenyőben kezdjük el karamellizálni a cukrot, majd amikor már felolvadt, és szép aranybarna színt kapott, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vajat. Keverjük alaposan össze, és állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre, és pár perc alatt, kevergetve főzzük sűrűbb, de még folyékony karamellé.

    Az elkészült karamellt tegyük félre, és hűtsük langyosra. (Ha felhasználás előtt nagyon besűrűsödne, akkor tegyük vissza a tűzre, és kevergetve olvasszuk fel egy kicsit.)

    A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. (Ízlés szerint tehetünk bele több porcukrot is.)

    Az epret alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Több mint a felét botmixerrel pépesítsük, majd keverjük hozzá a mascarpone krémhez.

    A megmaradt eperszemeket vágjuk fel kisebb darabokra.

    A tejszínt verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az epres mascarponekrémhez.

    A teljesen kihűlt tészta aljába kanalazzuk bele a karamellás öntet kétharmad részét. Ezután töltsük meg a krémmel. Végül szórjuk rá a feldarabolt epret, és csorgassuk rá a maradék karamellt.

    Tetejét szórjuk meg pörkölt mogyoróval, vagy mandulaforgáccsal. (Nekem csak mandulaforgácsom volt itthon, így azt pörköltem meg, és szórtam a torta tetejére.)

    Az elkészült tortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd tálaljuk.

    Az epres-mogyorós torta kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 332 kcal
    Fehérje: 5 g
    Szénhidrát: 23 g
    Zsír: 25 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá