Epres-mogyorós torta recept
Hozzávalók:
24 cm-es formához
Tészta:
- 15 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg darált mogyoró
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1-2 ek hideg víz
Karamellöntet:
- 4 ek barna cukor
- 7 dkg vaj
- 0,5 dl tejszín
Krém:
- 25 dkg mascarpone
- 2-3 ek porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dl habtejszín
- 40 dkg eper
- tetejére pirított mandulaforgács (v. mogyoró)
Elkészítése:
A lisztet és a darált mogyorót tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra felvágott vajat, és robotgéppel kezdjük el összekeverni. Amikor már kezd összeállni, kanalazzuk hozzá a cukrot, majd jó alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, majd kanalanként a hideg vizet. (A tészta állagától függ, hogy mennyi vízre lesz szükség.) Ezután vegyük kisebb fordulatra a robotgépet, majd keverjük jól gyúrható tésztává.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki vele a formát. (Én belehelyeztem a tésztát a szilikonos formába, majd tenyérrel belelapogattam.) Ezután tegyük a hűtőbe, és kb. 15 percig pihentessük.
A hűtőből kivéve villával böködjük meg a tészta alját, majd helyezzünk bele egy sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel (pl. rizzsel, babbal….).
Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a formát, és közepes hőmérsékleten süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt, majd helyezzük vissza a sütőbe.
Süssük még kb. 10 percig, hogy a tészta szép aranybarnára süljön. Végül vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen, mielőtt megtöltenénk.
Egy serpenyőben kezdjük el karamellizálni a cukrot, majd amikor már felolvadt, és szép aranybarna színt kapott, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vajat. Keverjük alaposan össze, és állandó keverés mellett öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre, és pár perc alatt, kevergetve főzzük sűrűbb, de még folyékony karamellé.
Az elkészült karamellt tegyük félre, és hűtsük langyosra. (Ha felhasználás előtt nagyon besűrűsödne, akkor tegyük vissza a tűzre, és kevergetve olvasszuk fel egy kicsit.)
A mascarponét keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral. (Ízlés szerint tehetünk bele több porcukrot is.)
Az epret alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Több mint a felét botmixerrel pépesítsük, majd keverjük hozzá a mascarpone krémhez.
A megmaradt eperszemeket vágjuk fel kisebb darabokra.
A tejszínt verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az epres mascarponekrémhez.
A teljesen kihűlt tészta aljába kanalazzuk bele a karamellás öntet kétharmad részét. Ezután töltsük meg a krémmel. Végül szórjuk rá a feldarabolt epret, és csorgassuk rá a maradék karamellt.
Tetejét szórjuk meg pörkölt mogyoróval, vagy mandulaforgáccsal. (Nekem csak mandulaforgácsom volt itthon, így azt pörköltem meg, és szórtam a torta tetejére.)
Az elkészült tortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd tálaljuk.
Az epres-mogyorós torta kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 23 g
Zsír: 25 g