Epres habcsóktorta recept
Hozzávalók:
- 125 g sima liszt
- 25 g kukoricaliszt
- 1½ teáskanál sütőpor
- 100 g nagyon puha, sózatlan vaj
- 300 g finom szemű kristálycukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 tk vanília kivonat
- 2 ek tej
- 50 g szeletelt mandula
- 375 ml zsírdús tejszín
- ¼ kg földieper
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat), majd béleljünk, vajazzunk és végül lisztezzünk ki két 22 cm átmérőjű, szétnyitható tortaformát.
Mérjük ki a lisztet, a kukoricalisztet és a sütőport egy keverőtálba. Keverjük ki habosra a vajat 100 g cukorral. Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét tegyük félre későbbre, a sárgáját pedig keverjük a cukros vajhoz. Óvatosan forgassuk hozzá a száraz anyagokat, majd adjuk hozzá a vanília kivonatot, és a tejjel lazítsuk fel a tésztát. Osszuk el egyenlően a keveréket a két tortaformába.
Verjük fel a tojásfehérjéket, amíg a hab lágy csúcsokat nem vet, majd fokozatosan adjuk hozzá a maradék 200 g cukrot. Kenjük a tojáshabot a két torta tetejére, és végül mindkettőt szórjuk meg a szeletelt mandulával.
Süssük 30-35 percig, amíg a mandulapöttyös habcsók teteje szép aranybarna nem lesz. Hagyjuk a tortákat a formában kihűlni, és csak akkor nyissuk ki, amikor már az összeállításnál tartunk.
Verjük habbá a tejszínt, és pucoljuk meg, majd daraboljuk fel a földiepret; azaz a nagyobbakat szeleteljük fel hosszában, a kisebbeket pedig vágjuk egyszerűen ketté. Fektessük az egyik tortát piskótás felével felfelé egy nagyobb lapostányérra vagy tortaállványra, halmozzuk rá a tejszínhabot, kissé belenyomkodva pakoljuk meg az eperdarabokkal, végül pedig fektessük rá a másik tortát a mandulás-habcsókos felével felfelé. Kicsit nyomjuk össze az egészet, hogy jobban egyben maradjon.