Diógrillázs torta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A laphoz:
- 0,5 bögre étkezési keményítő
- 1 bögre liszt
- 0,5 bögre keserű kakaópor
- 2 tk őrölt kávé
- 1 bögre cukor
- 1 bögre tej
- 0,5 bögre olaj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 cs. sütőpor
A krémhez:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 4 dl tej
- 1,5 ek étkezési keményítő
- 5 dkg vaj
- 2-3 ek tejföl
- 2 nagy marék dió
- 2,5 dl habtejszín
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 cs. Bourbon vaníliás cukor
- 4 ek + 2 ek kristálycukor
- 1 tasak habfixáló
A díszítéshez:
- tortadara/tejszín/dió
Elkészítése:
A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat is. Fokozatosan hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, majd a tejjel is simára keverjük. Alaposan vajazott-lisztezett 28 cm-es tortaformában 160 fokra előmelegített sütőben bő 1 órán keresztül sütjük (végezzünk tűpróbát!).
Ha kisült a tészta, kivesszük a sütőből és a formában kihűtjük. Közben 2 marék diót durvára vágunk, és száraz serpenyőben elkezdjük pirítani. Ha már érezzük a kellemes dióillatot, rászórunk 2 ek cukrot és karamellizáljuk, majd lehúzzuk a tűzről és kihűtjük.
A vaníliakrémhez egy kis lábasban elhabarjuk 3 tojás sárgáját a vaníliás cukorral és a 4 ek kristálycukorral (vagy egy fél rúd vanília magjaival és 5 ek cukorral), majd csomómentesre keverjük a keményítővel is. Felöntjük a tejjel, és folyamatos kevergetés mellett alacsony lángon besűrítjük. Ha kész, lehúzzuk a tűzről, beleolvasztunk 5 dkg vajat és rendszeres kavarás mellett kihűtjük.
Ha a tortalap kihűlt, lapjában két- vagy háromfelé elvágjuk, félretesszük. A diógrillázst kávédarálóban porrá őröljük, a vaníliakrémbe keverjük, majd a tejföllel is összedolgozzuk. A habtejszínt a habfixálón található utasításnak megfelelően 2 csomag vaníliás cukorral habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a vaníliás krémmel.
Az alsó tortalapot tortatálra helyezzük, megkenjük a krémmel, ráillesztjük a következőt, ugyanígy járunk el, majd bevonjuk a torta tetejét és az oldalát is. Ha nagyon folyna a krém, akkor helyezzük vissza a tortakarikát a torta köré, és úgy dolgozzunk (ez esetben az oldalát majd másképp díszítjük).
Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt lekapcsoljuk a karimát, bevonjuk az oldalát is habtejszínnel vagy csokidarával, és a tetejét is kidíszítjük. Hosszú pengéjű, éles késsel szépen lehet szeletelni.
Tipp:
Ha az összeállítás közben nagyon folyna a krém, ne essünk kétségbe, mert a hűtőben még sokat fog szilárdulni. Másnap nagyon szépen lehet szeletelni. :)