Csokis kaland (cukormentes országtorta, cukorral készült változata) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta hozzávalói:
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg mandulaliszt (v. darált mandula)
- 3 nagy
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 2,5 dkg kakaó
- 7 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
- 0,5 dl víz
Meggyes rész hozzávalói:
- 15 dkg meggy (v. meggybefőtt)
- 1 dl víz (v. meggylé)
- ízlés szerint cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 ek kukoricakeményítő + egy pici víz
Marcipánréteghez:
- 10-15 dkg marcipán
Szóráshoz:
- 2-3 dkg étcsokoládé
Csokoládés-tejszínhabos krém hozzávalói:
- 15 dkg porcukor (ízlés szerint lehet több is)
- 2 cs vaníliás cukor
- 20 dkg étcsokoládé (70%-os)
- 6 dkg kakaó (holland)
- 4 dl habtejszín (30%-os)
- 20 g porzselatin
- 2 dl víz
Elkészítése:
A darált diót, a mandulalisztet (v. darált mandulát), a kakaót, és a csipet sót keverjük össze.
A vizet a vajjal állandó keverés mellett olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni.
Az egész tojásokat a porcukorral, és a vaníliás cukorral keverjük jó habosra. Ezután állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a kihűtött vajas-vizes keveréket, majd keverjük pár percig.
Ezután szintén állandó keverés mellett, kanalazzuk hozzá az előzőleg összekevert, száraz hozzávalókat. Szintén keverjük még pár percig, hogy egy sima állagú masszát kapjunk.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 24 cm-es, és egy 18 cm-es tortaformát. Ezután 1/3 és 2/3 arányban osszuk el a két formába a tésztát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 perc alatt készre. (én egyszerre tettem be a sütőbe a két formát, majd légkeverésnél 160 fokon, a kisebbet 12 percig, a nagyobbat 15 percig sütöttem)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen a tortalapokat.
A meggyet turmixoljuk össze úgy, hogy ne legyen teljesen pépes. Ezután adjuk hozzá a vizet, ízlés szerint cukrot, a vaníliás cukrot, majd főzzük 5-6 percig.
A kukoricakeményítőt keverjük simára egy pici vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a meggyhez. Ezután kevergetve addig főzzük még besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki egészen.
Én a Lidl-ben vásárolt marcipánt használtam hozzá, de ízlés szerint elkészíthetjük magunk is.
A csokoládét tördeljük bele egy fémtálba, majd adjuk hozzá a kakaót, 1 dl vizet, és a porcukor felét. Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett olvasszuk össze.
Amikor már a csokoládé teljesen felolvadt, és egy sűrűbb masszát kaptunk, akkor vegyük le a gőzfürdőről, majd adjuk hozzá a maradék porcukrot és a vaníliás cukrot, és robotgéppel keverjük simára.
A maradék 1 dl vizet forraljunk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódok, és már csak éppen langyos lesz.
Ezután öntsük a éppen csak langyos zselatint a csokoládés-cukros masszához, és keverjük alaposan össze.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá a csokoládés masszához. (én robotgéppel kevertem hozzá, hogy egy sima állagú krémet kapjak)
A nagyobbik tésztalapot helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tortaformába, majd szórjuk meg a reszelt csokoládéval.
Ezután a csokoládés-tejszínes krém 1/3 részét kanalazzuk rá a tésztára, és simítsuk el egyenletesen.
A marcipánt nyújtsuk ki akkorára mint a kisebbik tésztalap, majd vékonyan kenjük le csokoládékrémmel. Ezután helyezzük rá a kisebbik tésztalapot, és tenyérrel kicsit nyomkodjuk meg.
Ezután a marcipánnal összeragasztott tésztalapot helyezzük rá a csokoládés-tejszínes krém közepére.
A teljesen kihűlt meggyzselét kanalazzuk a kisebbik tortalap köré úgy, hogy ne érjen hozzá a sütőpapírhoz.
Ezután óvatosan kanalazzuk rá a megmaradt csokoládés-tejszínes krémet, és egyenletesen simítsuk el a tetejét.
Helyezzük be néhány órára az összeállított tortát a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek. (én egész éjszakára a hűtőben pihentettem a tortát, és csak tálalás előtt vettem ki)
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, majd vegyük ki a tortaformából, és helyezzük rá egy tálcára. Ezután szórjuk meg a tetejét kakaóval, és ízlés szerint díszítsük meggyszemekkel, vagy pörkölt mandulaforgáccsal. Ezután éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »

