Baszk torta recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 1 evőkanál sütőpor
- csipet só
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 3 evőkanál szederdzsem
A krémhez:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 2 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 dl tej
- 1/2 rúd vanília kikapart belseje
- 15 dkg cukor
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 2 evőkanál rum
A kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit géppel vagy kézzel összedolgozzuk. A tésztát elfelezzük, majd az egyik felét újra. Így lesz egy nagy tésztánk és két kisebb. Bucikra formázzuk, folpackba csomagoljuk és 30 percig hűtőben pihentetjük. Mielőtt felhasználnánk, szobahőmérsékletű helyen hagyjuk, hogy nyújtható, formázható állagúra puhuljon.
A töltelékhez a tejet a vaníliarúd kikapargatott belsejével és az üres vaníliarúddal együtt forráspontig hevítjük, majd kicsit kihűtjük, átszűrjük. Az étkezési keményítőt és a lisztet összekeverjük egy közepes méretű fazékban, aztán kézi habverővel kevergetve apránként hozzáadjuk a tejet.
A keményítős-lisztes tejet mérsékelt tűzön pár perc alatt sűrűre főzzük, közben kitartóan keverjük kézi habverővel. Ekkor lehúzzuk a tűzről és egyenként elkeverjük benne a tojás sárgájákat és a tojásokat. Az egészet visszatesszük takaréklángra és továbbra is kézi habverővel keverve, 3-4 percig főzzük. Most végleg levesszük a tűzről, elkeverjük benne a cukrot, majd átöntjük egy tálba, a tetejére folpackot nyomkodunk és hagyjuk kihűlni.
A sütéshez előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és kivajazunk, kilisztezünk egy 20 cm átmérőjű, kivehető aljú tortaformát.
A nagyobbik tésztarészből lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával egy 35 cm átmérőjű, 0,5 cm vastag körlapot nyújtunk és kibéleljük vele a tortaformát úgy, hogy ne csak az aljára, hanem az oldalára is jusson. A tésztát jól belenyomkodjuk a forma aljába és az oldalába. A lekvárt összekeverjük a rummal, megkenjük vele a tésztát, majd egyenletes rétegben belekanalazzuk a tölteléket.
A maradék tésztából az egyiket az előzőek szerint kinyújtunk egy 24 cm átmérőjű körlappá, ráhelyezzük a töltelékre és a széleit megkenjük villával enyhén felvert tojásfehérjével. Ezután az alsó tésztalap túllógó részeit, azaz a forma oldalán lévő részt visszahajtjuk rá és óvatosan jól hozzá is nyomjuk.
A maradék kevés tésztát is kinyújtjuk 0,5 cm vékony körlappá és kedvünk szerinti mintákat vágunk ki belőle a torta díszítéseként. A torta szélét, hogy szebb legyen a maradék tésztából két fél, vékony rudat sodrunk és a szélére nyomkodjuk. Ha megvagyunk vele, a torta tetejét megkenjük tojásfehérjével, ráhelyezzük a tésztamintákat és a sima, díszítetlen részt néhány helyen villával.
A süteményt 150 fokon 1 óra alatt készre sütjük a sütőben. Ha 30 perc után nagyon pirulni kezdene, alufóliával letakarva tovább sütjük. Rácsra téve kihűtjük és csak azután szeleteljük.