Áfonyás pitetorta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta hozzávalói:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj (vagy 10 dkg sertészsír)
- 5 dkg porcukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1/2 cs sütőpor
- csipet só
- 1-2 ek hideg víz
Töltelék hozzávalói:
- 25 dkg mascarpone
- 2 cs vaníliás cukor
- porcukor ízlés szerint
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 2 dl habtejszín
- 25 dkg áfonya
- 2 ek barna cukor
- 1 cs vaníliás cukor
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat, (v. sertészsírt) és morzsoljuk össze. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, egy evőkanál vizet, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
Ezután nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a piteformát. Tegyük be a hűtőbe 15 perce, hogy kellően lehűljön.
Ezután vegyük ki a tésztát a hűtőből, majd tegyünk rá egy nehezékkel (pl. rizzsel, babbal..) megtöltött sütőpapírt.
Helyezzük be a sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük 20 percig. Ezután vegyük ki és távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt.
Az elősütött tésztát ezután tegyük vissza a sütőben, és 10-15 perc alatt süssük készre.
A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt megtöltenénk.
Az áfonyát keverjük össze a barna cukorral és a vaníliás cukorral, majd tegyük be a mikróba és a legmagasabb fokozaton 2-3 perc alatt melegítsük össze.(én közben óvatosan átkevertem, hogy az áfonya ne törjön össze) Ezután hűtsük ki teljesen.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom levével és reszelt héjával.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel közepesen kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük össze a mascarponekrémmel.
A teljesen kihűlt tésztát helyezzük egy tortatálra, majd kanalazzuk bele a mascarponés-habos krémet.
Ezután kanalazzuk rá a lecsepegtetett áfonyát.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.