Tojásos galuska (nokedli) kolbásszal, medvehagymával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 4 adag kész, kifőtt, galuska tészta
- 6 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg parasztkolbász
- 5 dkg füstölt szalonna
- 3 szál újhagyma
- 5-6 levél medvehagyma
- só, bors ízlés szerint
Ha nincs maradék galuska tésztánk, pillanatok alatt elkészíthetjük:
- 45 dkg liszt, én általában, réteslisztből készítem
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (L-es méret)
- 2,5 dl víz
- 1 teáskanál só
Elkészítése:
Egy nagyobb, tapadásmentes edényben, a szalonnát apróra vágjuk, kipirítjuk a zsírját, majd hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, a kolbászt és az egészet összeforgatva, néhányszor megkeverve, hagyjuk egy kicsit pirulni.
Amikor a kolbász zsírja elkezd kisülni, a tojásokat egyenként felütjük, és hozzáadjuk. Ízlés szerint, sózzuk, borsozzuk, ügyelve arra, hogy a szalonna és a kolbász is sós.
Mikor a tojás alja elkezd sülni, hozzákeverjük a kifőtt galuskát (nokedlit) és jó alaposan összekeverjük az egészet. Addig sütjük, míg a tojás nagyjából rásül a galuskára, ekkor megszórjuk apróra vágott medvehagymával és tálaljuk.
Ha nincs maradék galuska tésztánk, pillanatok alatt elkészíthetjük:
Nagyobb fazékban, kevés sóval, vizet forralunk.
Míg a víz felforr, tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót és az egyenként, külön tálkában felvert tojásokat és a vizet. Egy fakanállal, nagy mozdulatokkal összekeverjük a tésztát, nem kell simára kidolgozni, csak amolyan, tessék-lássék módon összekeverjük. Ha túl kemény, öntünk még hozzá, egy kevés vizet.
Miután a víz felforrt, az edény tetejére téve a nokedli szaggatót, egy adag tésztát szedünk bele és vízszintes, húzó-toló mozdulatokkal, beleszaggatjuk a forrásban lévő vízbe.
Miután végeztünk egy adaggal, egy tiszta fakanállal megkeverjük és mikor feljönnek a víz felszínére kimerjük, folyó vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük.
Egy tálba téve kevés olvasztott kacsazsírral, vagy olajjal meglocsoljuk és jól összekeverjük.