Tarjás pizza recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 1 tk só
- 1,7 dl langyos víz
- 2 dkg friss élesztő
- 1 púpos tk tyúkzsír olvasztva (vagy bármilyen más, esetleg 2-3 ek olaj)
Szószhoz:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 ek olaj
- 2 csapott tk liszt
- 2 dl házi paradicsomlé
- 1 nagy csipet cukor
- 1 kis csipet só
- 1 csipet őrölt bors
- 1 csipet morzsolt bazsalikom
Feltéthez:
- 1 kisebb sárga paprika
- 1 kisebb fej lila hagyma
- 15 dkg szeletelt füstölt-főtt tarja
- 15 dkg trappista sajt
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót. Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, kicsit elkeverjük, nem szükséges futtatni. Az élesztős vizet és az olvasztott tyúkzsírt a liszthez adjuk, majd rugalmas tésztát dagasztunk. Két egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk. Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
2 kerek pizzasütő formát kikenünk kevés margarinnal és megszórjuk liszttel. A megtisztított, apró kockára vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, a tűzről lehúzzuk, majd megszórjuk a liszttel, csomómentesre keverjük. A tűzre visszatéve felengedjük a paradicsomlével. Ízesítjük sóval, borssal, cukorral, morzsolt oregánóval. Kevergetve hagyjuk besűrűsödni, majd félretesszük.
A lila hagymát és a paprikát karikára vágjuk. A sajtot lereszeljük. A megkelt tésztákat az előkészített formákba helyezzük, majd a kezünkkel a széle felé szépen laposra nyomkodjuk. (Akinek könnyebb, el is nyújthatja, majd úgy helyezve a formába.) Egyenletesen megkenjük a szósszal és megszórjuk a sajt felével.
Sorban rárakjuk a lila hagymát, a paprikát, rátépkedjük a tarját. Végül meghintjük a maradék sajttal. A sütőt előmelegítjük, és addig hagyjuk kelni a pizzákat.
200 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Újhagymával vagy metélőhagymával megszórva kínáljuk.
Tipp:
2 db pizza lett belőle.
A széle kicsit ropogósra sült, a többi részen pedig kellemesen puha volt.
Ha nincs pizzasütő forma, akkor természetesen egy hagyományos tepsi is tökéletesen megfelel a sütéshez.