Szilvalekváros derelye (barátfüle) recept

Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kb. 1,5-2 dl víz
- só
Továbbá:
- kemény szilvalekvár
- 4 ek olaj
- kb. 20 dkg zsemlemorzsa
Tálaláshoz:
- porcukor
- őrölt fahéj
Elkészítése:
A tésztához a lisztkupac közepébe kis fészket készítünk a kezünkkel. Beleütjük a tojásokat, sózzuk, a vizet fokozatosan adagolva kemény, aránylag nehezen gyúrható tésztát készítünk, melyet több percen át simára gyúrunk. Letakarjuk, kb. 15 percig pihentetjük.
Közben a felhevített olajon a zsemlemorzsát folyamatos keveréssel közepes hőfokon megpirítjuk. (Amikor már áthevült a morzsa, nem szabad abbahagyni a kevergetést, mert könnyen leég.)
A tésztát kétfelé osztjuk, egyenként késfok vastagságra kinyújtjuk. (Összehajtjuk, a hajtásnál a kezünket végighúzzuk, majd kihajtjuk, így kapunk egy látható felezővonalat.) A tészta fél oldalát kb. 3-4 centinként megtöltjük szilvalekvárral, az üres felét ráhajtjuk, a tésztaközöket ujjbeggyel összenyomkodjuk. Derelyevágóval feldaraboljuk.
Bő, sós, forrásban lévő vízben levelenként kifőzzük, pirított zsemlemorzsára szedjük, az edényt óvatosan rázogatjuk, hogy a morzsa mindenhol befedje a tésztát.
A morzsába forgatott derelyéket külön tálba szedjük, majd a másik tésztagombóccal is így járunk el.
Tálalásnál tányérokba adagoljuk a derelyét, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.
A szilvalekváros derelye (barátfüle) kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 50 g
Zsír: 5 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »