Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szilvalekváros derelye (barátfüle) recept

Szilvalekváros derelye (barátfüle)
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg finomliszt
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • kb. 1,5-2 dl víz

    Továbbá:

    • kemény szilvalekvár
    • 4 ek olaj
    • kb. 20 dkg zsemlemorzsa

    Tálaláshoz:

    • porcukor
    • őrölt fahéj

    Elkészítése:

    A tésztához a lisztkupac közepébe kis fészket készítünk a kezünkkel. Beleütjük a tojásokat, sózzuk, a vizet fokozatosan adagolva kemény, aránylag nehezen gyúrható tésztát készítünk, melyet több percen át simára gyúrunk. Letakarjuk, kb. 15 percig pihentetjük.

    Közben a felhevített olajon a zsemlemorzsát folyamatos keveréssel közepes hőfokon megpirítjuk. (Amikor már áthevült a morzsa, nem szabad abbahagyni a kevergetést, mert könnyen leég.)

    A tésztát kétfelé osztjuk, egyenként késfok vastagságra kinyújtjuk. (Összehajtjuk, a hajtásnál a kezünket végighúzzuk, majd kihajtjuk, így kapunk egy látható felezővonalat.) A tészta fél oldalát kb. 3-4 centinként megtöltjük szilvalekvárral, az üres felét ráhajtjuk, a tésztaközöket ujjbeggyel összenyomkodjuk. Derelyevágóval feldaraboljuk.

    Bő, sós, forrásban lévő vízben levelenként kifőzzük, pirított zsemlemorzsára szedjük, az edényt óvatosan rázogatjuk, hogy a morzsa mindenhol befedje a tésztát.

    A morzsába forgatott derelyéket külön tálba szedjük, majd a másik tésztagombóccal is így járunk el.

    Tálalásnál tányérokba adagoljuk a derelyét, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.

    A szilvalekváros derelye (barátfüle) kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 280 kcal
    Fehérje: 7 g
    Szénhidrát: 50 g
    Zsír: 5 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá