Szilvalekváros derelye (barátfüle)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • kb. 1,5-2 dl víz

Továbbá:

  • kemény szilvalekvár
  • 4 ek olaj
  • kb. 20 dkg zsemlemorzsa

Tálaláshoz:

  • porcukor
  • őrölt fahéj

Elkészítése:

A tésztához a lisztkupac közepébe kis fészket készítünk a kezünkkel. Beleütjük a tojásokat, sózzuk, a vizet fokozatosan adagolva kemény, aránylag nehezen gyúrható tésztát készítünk, melyet több percen át simára gyúrunk. Letakarjuk, kb. 15 percig pihentetjük.

Közben a felhevített olajon a zsemlemorzsát folyamatos keveréssel közepes hőfokon megpirítjuk. (Amikor már áthevült a morzsa, nem szabad abbahagyni a kevergetést, mert könnyen leég.)

A tésztát kétfelé osztjuk, egyenként késfok vastagságra kinyújtjuk. (Összehajtjuk, a hajtásnál a kezünket végighúzzuk, majd kihajtjuk, így kapunk egy látható felezővonalat.) A tészta fél oldalát kb. 3-4 centinként megtöltjük szilvalekvárral, az üres felét ráhajtjuk, a tésztaközöket ujjbeggyel összenyomkodjuk. Derelyevágóval feldaraboljuk.

Bő, sós, forrásban lévő vízben levelenként kifőzzük, pirított zsemlemorzsára szedjük, az edényt óvatosan rázogatjuk, hogy a morzsa mindenhol befedje a tésztát.

A morzsába forgatott derelyéket külön tálba szedjük, majd a másik tésztagombóccal is így járunk el.

Tálalásnál tányérokba adagoljuk a derelyét, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.