Paradicsomos sült húsgombócok spagettivel recept
Hozzávalók :
A húsgombóchoz:
- 50 dkg darált pulyka hús
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só, őrölt bors
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- zsemlemorzsa
- 1 tk olívaolaj
A szószhoz:
- 2 ek olívaolaj
- 1 doboz darabolt paradicsom
- 1 közepes sárgarépa(reszelve)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 zellerszár(angol)
- 1 ág friss bazsalikom levél
- 1 kis ág friss oreganó és kakukkfű
- só
- bors
Továbbá:
- 500 g spagetti(vagy bármilyen olasz tészta)
Elkészítése:
Sütőt előmelegítjük 180 fokra.Tepsit sütőpapírral bélelünk, hogy ne kelljen maszatos kézzel babrálnunk. A darált húst , -zúzott fokhagymával, -tojással, a fűszerekkel jól átgyúrjuk és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól gombócólható legyen :) Kb diónyi gombócokat gyúrunk, és a sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
Körülbelül 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek. Nem kell forgatni, de figyeljünk rájuk, mert hamar meg tudnak pirulni!
Tésztát kifőzzük a csomagoláson feltüntetett idő alatt lobogó sós vízben. Leszűrjük, kevés olajjal locsoljuk és melegen tartjuk.
Elkészítjük a mártást:
A sárgarépát, vöröshagymát nagy lyukú reszelőn lereszeljük és az olíva olajon előzőleg megfuttatott zúzott fokhagymához adjuk.Zellerszárat apró kockákra vágva szintén a mártás alaphoz tesszük. Sózzuk, borsozzuk és a friss fűszerek leveleit összeaprítva feltúrbózzuk az ízeket, saját szájízünk szerint. Puhára pároljuk a zöldségeket. (Ez csak pár percet vesz igénybe) Paradicsom konzervet beleöntjük a zöldséges alapba,újból felforraljuk, és kézi mixerrel durvára turmixoljuk.
Úgy gusztusos, ha rusztikus a látvány és minden összetevő színe szépen tud érvényesülni ;)
Jó étvágyat!!!
Tipp:
Olívaolaj szerepe a masszában, hogy szaftosabb állagú legyen a húsunk, ne száradjon ki.A gombócokat célszerű vizes kézzel formázni,így nem ragad az összes massza a kezünkhöz.