Paradicsomos, lencsés sült fussilli recept
Hozzávalók:
- 1 üveg házi ketchup (ennek híján sűrített paradicsom vagy paradicsomlé)
- (3 tk cukor – opcionális)
- 1 kisebb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, bazsalikom, kakukkfű, oregano
- olívaolaj
- 200 gramm főtt lencse (ehhez 2 babérlevél, só, 1 húsleves kocka)
- 1 csomag durum lisztes fussilli (a főzővizébe szintén egy húsleves kocka)
- 20-25 dkg (házi) trappista sajt
Elkészítése:
A lencsét átmossuk, ha kell kiszedjük belőle a csúnya, hibás szemeket, majd hideg, sós vízben babérlevelekkel és egy húsleves kockával puhára főzzük, majd leszűrjük.
A tésztát is félig kifőzzük a szokott módon, csak forrás előtt elkeverünk a vízben egy húsleves kockát, hogy ízesebb legyen a tészta.
A fussilli esetében csupán forrástól számítva (mikor belekerül a tészta) max. 5 percig szükséges főzni a tésztát.
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk.
Egy magas falú serpenyőben olajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a paradicsomot.
Mehet rá az oregano, bazsalikom, kakukkfű és a lencse. Ha kevésnek találnánk a szaftját, akkor a tészta főzővizéből keverjünk bele 1-2 evőkanállal.
Ha kész a mártásunk, mehet bele a lefőtt tészta. Alaposan keverjük össze, majd egy jénaiba téve betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe.
Még sütés előtt reszelhetünk rá sajtot is, úgy még finomabb!
Tipp:
Fontos, hogy a tésztát csak félig főzzük meg, mert a sütés folytán tovább fog puhulni.