Paradicsomos, lencsés sült fussilli

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Paradicsomos, lencsés sült fussilli

Hozzávalók:

  • 1 üveg házi ketchup (ennek híján sűrített paradicsom vagy paradicsomlé)
  • (3 tk cukor – opcionális)
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, bazsalikom, kakukkfű, oregano
  • olívaolaj
  • 200 gramm főtt lencse (ehhez 2 babérlevél, só, 1 húsleves kocka)
  • 1 csomag durum lisztes fussilli (a főzővizébe szintén egy húsleves kocka)
  • 20-25 dkg (házi) trappista sajt

Elkészítése:

A lencsét átmossuk, ha kell kiszedjük belőle a csúnya, hibás szemeket, majd hideg, sós vízben babérlevelekkel és egy húsleves kockával puhára főzzük, majd leszűrjük.

A tésztát is félig kifőzzük a szokott módon, csak forrás előtt elkeverünk a vízben egy húsleves kockát, hogy ízesebb legyen a tészta.

A fussilli esetében csupán forrástól számítva (mikor belekerül a tészta) max. 5 percig szükséges főzni a tésztát.

A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk.

Egy magas falú serpenyőben olajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, majd ráöntjük a paradicsomot.

Mehet rá az oregano, bazsalikom, kakukkfű és a lencse. Ha kevésnek találnánk a szaftját, akkor a tészta főzővizéből keverjünk bele 1-2 evőkanállal.

Ha kész a mártásunk, mehet bele a lefőtt tészta. Alaposan keverjük össze, majd egy jénaiba téve betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe.

Még sütés előtt reszelhetünk rá sajtot is, úgy még finomabb!

Tipp:

Fontos, hogy a tésztát csak félig főzzük meg, mert a sütés folytán tovább fog puhulni.