Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos-szezámmagos zsemlék recept

Mákos-szezámmagos zsemlék
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
145 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Hozzávalók (8-9 zsemléhez)

    • 550 g finomliszt
    • fél csomag friss élesztő
    • 2 csapott tk cukor
    • 3 ek langyos víz
    • 1 csapott tk sütőpor
    • 150 ml világos sör (szobahőmérsékleten)
    • 150 ml langyos víz
    • 50 g vaj
    • 1 púpozott tk só
    • mák (szezámmag)

    Elkészítése:

    A lisztet tálba mérjük, mélyedést készítünk a közepébe, melybe belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és belemérjük a 3 ek vizet. Néhány perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, hagyjuk lehűlni, majd hozzáadjuk a liszthez a sóval, sütőporral, a sörrel és vízzel együtt. Kb 5 perc alatt szép, lágy tésztát dagasztunk belőle, majd lefedve kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

    Ezt követően lisztezett felületre borítjuk és kb 8-9 db golyót formázunk belőlük, melyeket kissé ellapítunk, majd egy almaszeletelő segítségével kis barázdákat mélyítünk a tetejükbe. Lekenjük vízzel, megszórjuk mákkal és/vagy szezámmaggal, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük és letakarva 30-40 percig kelesztjük.

    A sütő alsó szintjére egy tepsiben vizet helyezünk, és 210 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 25 perc alatt készre sütjük a zsemléket.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá