Mákos-szezámmagos zsemlék

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
145 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Hozzávalók (8-9 zsemléhez)

  • 550 g finomliszt
  • fél csomag friss élesztő
  • 2 csapott tk cukor
  • 3 ek langyos víz
  • 1 csapott tk sütőpor
  • 150 ml világos sör (szobahőmérsékleten)
  • 150 ml langyos víz
  • 50 g vaj
  • 1 púpozott tk só
  • mák (szezámmag)

Elkészítése:

A lisztet tálba mérjük, mélyedést készítünk a közepébe, melybe belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és belemérjük a 3 ek vizet. Néhány perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, hagyjuk lehűlni, majd hozzáadjuk a liszthez a sóval, sütőporral, a sörrel és vízzel együtt. Kb 5 perc alatt szép, lágy tésztát dagasztunk belőle, majd lefedve kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Ezt követően lisztezett felületre borítjuk és kb 8-9 db golyót formázunk belőlük, melyeket kissé ellapítunk, majd egy almaszeletelő segítségével kis barázdákat mélyítünk a tetejükbe. Lekenjük vízzel, megszórjuk mákkal és/vagy szezámmaggal, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük és letakarva 30-40 percig kelesztjük.

A sütő alsó szintjére egy tepsiben vizet helyezünk, és 210 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 25 perc alatt készre sütjük a zsemléket.