Hozzávalók:
Hozzávalók (8-9 zsemléhez)
Elkészítése:
A lisztet tálba mérjük, mélyedést készítünk a közepébe, melybe belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot és belemérjük a 3 ek vizet. Néhány perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, hagyjuk lehűlni, majd hozzáadjuk a liszthez a sóval, sütőporral, a sörrel és vízzel együtt. Kb 5 perc alatt szép, lágy tésztát dagasztunk belőle, majd lefedve kb 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Ezt követően lisztezett felületre borítjuk és kb 8-9 db golyót formázunk belőlük, melyeket kissé ellapítunk, majd egy almaszeletelő segítségével kis barázdákat mélyítünk a tetejükbe. Lekenjük vízzel, megszórjuk mákkal és/vagy szezámmaggal, majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük és letakarva 30-40 percig kelesztjük.
A sütő alsó szintjére egy tepsiben vizet helyezünk, és 210 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 25 perc alatt készre sütjük a zsemléket.