Mákos guba recept
Hozzávalók:
- 8 szikkadt kifli
- 8 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- tej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 marék mazsola
- cukor
- 20 dkg darált mák
- 2 csomag vaníliás cukor
- csipet só,
- 1 kanál zsemlemorzsa
- kevés vaj a tepsi kikenéséhez
- a tetejére porcukor
Elkészítése:
A kifliket felkarikázzuk, a felét a kivajazott tepsibe sorakoztatjuk, amibe kevés zsemlemorzsát terítettünk.
6 tojás sárgáját, 2 egész tojást, 2 csomag vaníliás cukrot, 1 liter körüli tejjel és kevés cukorral jól elkeverünk és felét a kiflire csorgatjuk. Erre citromhéjjal és mazsolával kevert darált mákot szórunk. A tetejére ismét kiflikarikákat fektetünk, amit megint leöntünk a tejes-tojásos keverékkel. Ezt újra megszórjuk mákkal.
A tojás fehérjéket kevés cukorral kemény habbá verjük, rásimítjuk a felső kiflirétegre, megszórjuk porcukorral és 180 fokon 30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a tetejére szórt porcukor karamellizálódott és aranybarnára pirult.
Várjunk türelemmel, míg kicsit hűl, mert akkor szeletelhető szépen!
Vanília sodóval tálaljuk.